“Heshtje e rëndë” e Burim Gashit shpërtheu pas 20 viteve, skulpturat e tij reflektojnë dhimbjen e luftës

2 Mars, 2020 - 9:23 pm

Qendrim Badalli

Lufta e ka zënë pak mbi moshën 25 vjeçare, por traumat e përjetuara nga ajo periudhë, tek sonte kanë ardhë nga shpirti artistik i Burim Gashit, i cili nëpërmjet skulpturave nga çeliku, duke përdorë edhe pëlhurë e barishta ka shprehë trishtimin e asaj kohe.

Skulpturat e tij kishin zënë vend në ambientet e Galerisë Kombëtare të Arteve, dhe të pranishmit po merrnin artin e Gashit, por të njëjtën kohë, ata që kishin përjetuar luftën po reflektonin me kohën. 

Edhe ngjyra e këtyre skulpturave përkonte me kohën e para njëzet viteve, që Burim Gashi i ka sjell me mjeshtërinë e tij, për ti prezantuar para një numri të madh të mysafirëve.

Dhe pikërisht duke iu referuar moshës të Burimit, atëherë kur ishte dashur të shpërfaqte talentin e tij por një gjë e tillë ishte penguar nga lufta, drejtoresha e Galerisë Kombëtare të Kosovës, njëherit nikoqire e kësaj mbrëmje ka potencuar se po Burimi i takon asaj gjenerate që ka qenë paksa e heshtur, gjeneratës së viteve të jo të lehta.

“Nuk ka pasur rastin ta zhvillojë artin e vet në fillet e karrierës, por tani shkëlqeu”, ka thënë Agani, e cila ka potencuar faktin tjetër se edhe përkundër asaj se Burim Gashi është zyrtar në Ministrinë e Arsimit, ai kurrë nuk e la anash artin e tij dhe skulpturat fantastike që i ka.

Kurse kuratorja e kësaj ekspozite, gjermania Many Gransch, duke pas parasysh se ky popull ka përjetuar luftën, që për pikënisje ka kjo ekspozitë, ajo tregoi se është me fat se nuk ka përjetuar një gjë të tillë.

Por fat e konsideroi punën me Burimin, që i mundësoi të jetë pjesë e këtij projekti.

“Falënderoj Burim Gashin për hapësirën e dhënë, dhe që ka ndarë me mua idetë e tij dhe për të gjitha përpjekjet dhe punën që ka bërë në këtë ekspozitë”, tha ajo para të pranishmëve.

“Siç e thotë edhe titulli i ekspozitë ‘heshtje e rënd’, tema për këtë ekspozitë është mjaftë e rëndë. Burimi ia ka dedikuar këtë ekspozitë viktimave të luftës, njerëzve të zhdukur, familjarëve të tyre të cilët po kërkojnë përgjigje”, tha ajo para të pranishmëve për këtë ekspozitë të dhimbjes e vuajtjes së popullit shqiptar.

 Kurse artisti që kishte heshtë për këtë vuajtje për 20 vjet, edhe në këtë mbrëmje nuk foli shumë, duke lënë hapësirë më shumë për punën e tij artistike.

“Jam munduar që përmes artit tim të protestoj, dhe besoj se këtë do ta përjetoni edhe ju pasi të hyni brenda ”, ka thënë Gashi, i cili edhe veshjen e kishte kombinuar me ngjyrat e skulpturave të tij, ku në secilën prej tyre reflektonte dhimbjen e madhe të popullit shqiptar. /KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme