Kultura dhe arti islamik po ekspozohen në Muzeun Britanik

27 Tetor, 2018 - 10:00 am

Bota Islamike po prezantohet këto ditë në Muzeun Britanik.

Ekspozita e cila po prezantohet nga Albukhary Foundation Gallery po sjellë kulturën islame që nga shekulli i shtatë e deri në ditët e sotme.

Materialet arkeologjike, enë të realizuara për patronët mbretërorë punë nga Afrika Perëndimore deri në Azinë Juglindore janë pjesë e ekspozitës, shkruan KultPlus.

Në ekspozitë janë edhe pjesë nga koleksioni i British Museum. Shekulli 19 ishte një periudhë që shënoi magjepsjen e Evropës për Lindjen e Mesme. Udhëtimet e Biblës në Tokën e Shenjtë, si një pjesë e turneut të të pasurve të Evropës, rriti edhe më shumë interesimin.

Një pjesë e mirë e koleksionistëve po e sillnin Lindjen e Mesme në Evropë. Emrat si Edward William Lane apo Charles Edward Yate kishin sjellë nga Afganistani në Muzeun Britanik copëza të ndryshme të kulturës islame dhe shkatërrimit që po u ndodhte trashëgimive islame nëpër botë.

Koleksioni i cili po ekspozohet përmban edhe libra, mes tyre edhe artistin dhe kaligrafin Reza Abbasi nga Irani.

Në ekspozitë vjen edhe historia e qytetit irakian Samarra, një vend kur për vite kanë ndodhur eksplorime dhe zbulime arkeologjike. / KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme