“Nëna” dhe dy punët artistike më emocionuese nga Sislej Xhafa

3 Gusht, 2017 - 12:38 pm

Sonte do të mund ta njohim më mirë udhëtimin e Sislej Xhafës.

Artisti shqiptar do të jetë njëri prej të ftuarve sonte në ciklin “Ta zbardhi ftyrën” organizuar nga KultPlus, me fillim prej orës 20:00 në Hamam Jazz Bar në Prishtinë.

Xhafa do të flasë më shumë mbi karrierën e tij dhe për udhëtimin që sigurisht nuk është rrugë e lehtë, nga një shqiptar i rëndomtë në një artist të përmasave botërore, fitues i disa çmimeve ndërkombëtare artistike.
Derisa ju presim sonte prej orës 20:00 në Hamam Jaz Bar, që ta njihni tregimin e Xhafës por edhe të pini diçka derisa bisedoni më të, po i sjellim këtu tri vepra të tij ndër vite që nuk duhet humbur.


NËNA – 2013
Instalacioni emocionues “Mother” i Xhafës tregon një gur varri dhe një telefon mbi të. Një nevojë për të komunikuar me dikë, por një gjë e pamundur nëse kjo dëshirë lidhet me një të vdekur. Puna e vitit 2013-të është ekspozuar në fund të 2013-tës në Londër në Blain|Southern dhe më pas ka vazhduar rrugëtimin e saj artistik.


GRUAJA ME FUSTANIN E ZI – 2012
Një punë tjetër interesante, një vajzë misterioze së cilës nuk i shihet komplet trupi. Ngjyra e kuqe nuk shihet edhepse kësisoj tregon titulli. Vepra është realizuar me vaj në kanavacë dhe e sjellë një anë tjetër të artistit, një anë më të munguar të krijimtarisë së tij marrë parasysh mediumin i cili është përdorur. Sic thotë edhe koncepti i veprës, i mbetet shikuesit të vendosë nëse e kuqja është pjesë e përfaqësimit subjektiv të Sislej Xhafës ose nëse pëlhura e pikturuar paraqet dekompozim gradual, shkruan KultPlus.


E HUMBUR DHE E GJETUR – 2017
Nuk duhet humbur nga krijimtaria e Xhafës edhe puna me të cilën ai këtë vit prezanton Kosovën në Bienalen e Venecias në Itali. Një telefon, element ky që Sislej e ka përdorur në disa vepra artistike, nuk cingëron asnjëherë. Simbolika e njerëzve të humbur në luftën e fundit në Kosovë ka marrë vëmendjen në këtë Bienale ndërsa njëjtë si heshtja është vetë Sislej, që asnjëherë nuk flet shumë për këtë punë artistike. Njerëz të humbur, ende jo të gjetur, e ndoshta me telefonin që mund të cingërojë një ditë për kthimin në jetë. / KultPlus.com

Të ngjajshme