Piktori Zeqirja Rexhepi fiton çmimin ‘2021 Established Artist Recognition’ për përsosmërinë e tij artistike

23 Nëntor, 2021 - 11:38 pm“Arts Nova Scotia” dhe Këshilli Drejtues i “Creative Nova Scotia” kanë uruar piktorin shqiptar Zeqirja Rexhepin, i cili është përzgjedhur për të marrë Çmimin e Njohjes së Artistit të Themeluar 2021, përcjell KultPlus.

Zeqirja u përzgjodh nga një komision bashkëmoshatarësh për përsosmërinë e tij në arritjet artistike, vrullin për të ardhmen dhe njohjen profesionale në ‘Nova Scotia’ dhe më gjerë.

Zeqirja Rexhepi (Zecha), një artist kanadez me origjinë shqiptare nga vazhdon të festojë një karrierë arti jashtëzakonisht dimensionale. I vendosur, adaptues, empatik dhe transformues janë atribute të përsëritura të viteve të përvojës dhe të punës së Zekës.

Profesionalisht, ai ishte projektuesi kryesor i tekstilit për fabrikën e dytë më të madhe të tekstilit në Evropë. Ai ekspozoi gjerësisht pikturat e tij në Kosovë dhe jashtë vendit duke u specializuar si muralist për të krijuar afreske për kisha dhe xhami.

Ai e gjeti veten në Kanada, larg Kosovës me një gjuhë të re dhe relativisht të panjohur për shumicën e qytetarëve të Nova Scotia-s si personalitet, por edhe më e rëndësishmja si një shqiptar kosovar. Ai e filloi jetën e tij të re ashtu siç e kishte lënë në atë në Kosovë; me artin, teatrin, muzikën, filmin dhe mësimdhënien.

Po ashtu, ai komunikoi përmes artit që nga dita e parë, të cilin e krijoi për të treguar mirënjohjen ndaj popullit kanadez dhe pritjen e tyre të ngrohtë për të dhe familjet e tjera shqiptare. Kjo mirënjohje u shndërrua shumë shpejt në një zë, ku ai nisi një mision vullnetar për të lidhur komunitetin kanadez me atë shqiptar përmes asaj që ai njeh më mirë, kulturës dhe artit dhe është cilësuar si ambasador i popullit.

Marrja e një faqeje nga libri i jetës sigurisht që ka krijuar pamje mbresëlënëse në shumë kanavacë, mure dhe mediume të tjera sipërfaqësore. Nga paletat e thella, emocionuese të zymta me krijesa dhe sende, deri te botët e ndritshme dhe shumëngjyrëshe të tekave frymëzuese, Zecha është një mjeshtër modest që shijon mënyrën e thjeshtë të jetesës në Nova Scotia.

Çmimi i Njohjes së Artistit të Themeluar vlerëson artistët që kanë dalë nga trajnimi dhe zhvillimi i tyre fillestar për t’u bërë artistë të njohur dhe të njohur në Nova Scotia.

Çmimet ndihmojnë në shfaqjen e punës së marrësve për banorët e provincës dhe për njerëzit përtej kufijve tanë. Kjo dukshmëri do të inkurajojë mirëqenien artistike dhe ekonomike për marrësit dhe do të kontribuojë në shëndetin e sektorit artistik të Nova Scotia në mbështetje të një komuniteti të plotë.

Çmimet e Njohjes së Artistit prezantohen çdo vit nga Arts Nova Scotia dhe Këshilli Drejtues i Creative Nova Scotia dhe financohen përmes Fondit Nova Scotia Arts Endowment.

Çdo çmim mbart një vlerë të holla prej $ 5,000. / KultPlus.com

Composition #1-3, Acrylic on canvas

Të fundit

Të ngjajshme