Shfaqen për herë të parë së bashku portretet më të hershme evropiane të burrave afrikanë

28 Shtator, 2021 - 7:30 pm

Dy portretet më të hershme të burrave me prejardhje afrikane në historinë e artit evropian po ekspozohen së bashku për herë të parë në historinë e tyre 500-vjeçare, duke reflektuar një ndryshim të fokusit nisur nga lëvizja Black Lives Matter, kanë thënë kuratorët në Rijksmuseum, transmeton KultPlus.

Ndër më shumë se 100 portreteve të artistëve të Rilindjes të ekspozuar në muzeun në Amsterdam nga e marta u janë shtuar edhe skica e Albrecht Dürer e vitit 1508, e zbuluar në punëtorinë e piktorit gjerman në kohën e vdekjes së tij, dhe portreti i Jan Jansz Mostaert, që daton nga viti 1525.

Një shpjegim pse veprat që nuk u shfaqën së bashku në pesë shekujt e mëparshëm është delikatesa e portretit të vizatuar të Dürer, i cili është huazuar nga Muzeu Albertina në Vjenë, dhe është shfaqur vetëm në mënyrë të rastësishme për ta mbrojtur atë nga degradimi./KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme