“Takim brezash”, sfilatë me veshje tradicionale nga gjimnazistët e Tiranës

18 Nëntor, 2017 - 7:04 pm

“Takim brezash” është projekti i realizuar sot nga Fondacioni “Tradita Popullore” dhe Teatri Metropol i Tiranës, me mbështetjen e Bashkisë dhe Agjencisë së Zhvillimit Rajonal.

Aktiviteti përfshin një sfilatë me veshje tradicionale të viteve ‘800, veshje të reja të modeluara nga nxënësit e gjimnazeve të kryeqytetit, si dhe një koncert me valle nga Ansambli Tirana.

“Qëllimi i këtij projekti është edukimi i të rinjve nëpërmjet elementeve të trashëgimisë kulturore dhe promovimi i veshjeve, valleve dhe lojërave tradicionale të krahinës së Tiranës, si një vlerë e çmuar e trashëgimisë kulturore shqiptare”, shprehet koordinatorja e Teatrit Metropol, Lorela Musta.
“Takim brezash” ka nisur punën, që në fillim të muajit qershor dhe është implementuar në 10 gjimnaze të Tiranës, mes tyre edhe dy institutet “Instituti i nxënësve që nuk dëgjojnë” dhe “Instituti i nxënësve me vështirësi në shikim” (“Ramazan Kabashi”).

Përfaqësues të Ansamblit Tirana kanë realizuar workshope të veçanta mbi hulumtimin dhe realizimin e veshjeve tradicionale, nga të cilat më pas nxënësit e shkollave, u frymëzuan dhe realizuan modelet e tyre.
Sipas koordinatores Lorela Musta, e cila është marrë me implementimin e projektit nëpër shkolla, nga rreth 200 punime të nxënësve, u përzgjodhën 11 punime veshjesh, të cilat më pas u realizuan në atelie nga artizanët.

“Nxënësit pas skicimit të modeleve, kanë ndjekur nga afër në atelie, punimet e tyre, të cilat u përzgjodhën për tu realizuar”, thotë Musta.
“Takim brezash”, u mbajt mesditën e sotme në Sheshin “Skënderbej”, ku u ndanë edhe tri çmime për veshjet më të mira të realizuar nga nxënësit e shkollave.

Teatri Metropol është i vetmi teatër në Shqipëri, që punon me platformë të qartë edukative, i cili pas organizimit të Festivalit të Dramës Shqipe “Metrofest”, po realizon këtë projekt, që synon promovimin dhe edukimin e të rinjve me trashëgiminë kulturore./gazeta-shqip

Të fundit

Të ngjajshme