‘TECHNE’, seri ekspozitash në Galerinë 17

19 Maj, 2022 - 10:31 pm

‘TECHNE’ është një seri ekspozitash dhe kontributesh ku artistët/et, shkencëtarët/et dhe krijuesit/et takohen në kryqëzimin e teknologjisë dhe artit. Techne përpiqet të përafroj artistët/et dhe komunitetin tonë me një diskurs më të gjerë global mbi teknologjinë dhe inovacionin në art dhe krijimtari artistike. Kontribues/e të ndryshëm me sfond artistik dhe shkencor ftohen të shpalosin njohuritë dhe përvojat e tyre, duke edukuar dhe nxitur praktika të ngjashme në mesin e komunitetit.

“Babylonian Vision” shënon ekspozitën e parë në kuadër të Techne, me artisten multidisiplinare me prejardhje gjermano-irakiane Nora Al-Badri. Veprat e saj janë të bazuara në kërkime, si dhe paradisiplina sa postkoloniale aq edhe post-dixhitale.

EDUCATION + organizon hapësira sociale reflektuese, të cilat zhvillohen krahas nevojave të skenës së pavarur dhe audiencës së gjerë. Duke trajtuar, kontekstualizuar dhe aktualizuar çështje me rëndësi sociale dhe kulturore, përmes ligjëratave dhe prezantimeve publike.

Këtë herë Education + vie në kuadër të Techne, përmes dy paneleve të diskutimit, duke marrë shkas nga Ekspozita ”Babylonian Vision” e Nora Al-Badri, që qëndron e hapur në Galeria 17.

Panelet e diskutimit:

Paneli I:

Dekonlonializimi i artefakteve.Demokratizimi i muzeve.

Data: 24 maj

Ora: 15:00 – 16:30

Vendi: Lapidariumi i Muzeut Kombëtar të Kosovës

A kanë përkatësi artefaktet dhe si mund të definohet ajo? Si njihet pronësia kulturore dhe kush e gëzon të drejtën mbi të? Sa demokratike janë Muzetë në Kosovë dhe çfarë po bëhet në këtë drejtim? Çfarë roli social kanë muzetë dhe sa gjithëpërfshirëse janë? Çfarë mund të bëhet në zgjerimin e audiencës dhe cili do të ishte ndikimi/ndryshimi në shoqëri?

Këto dhe çështje të tjera do të trajtohen përgjatë këtij paneli, duke i shërbyer diskursit më të përgjithshëm të praktikave të angazhimit në çështjet e ndërlidhura me gjendjen aktuale të muzeve, demokratizimin e tyre dhe dekolonializimin e artefakteve.

Zana Rama, Alisa Gojani; Moderim Shaban Maxharraj

Paneli II

Arti dhe territoret e pa definuara dixhitale

Data: 24 maj

Ora: 18:00 – 19:30

Vendi: Project Space 17

Cili është ndikimi i teknologjisë dixhitale në praktikat tona të ndryshme krijuese? Cilat janë kontradiktat dhe kritikat në fushën e shkencave humane dixhitale ndaj politikave të teknologjive dixhitale (mbi praktikat tona të ndryshme artistike)? A mund të përjetohen objektet dixhitale dhe puna algoritmike si objekte me materiale të dallueshme e të prekshme? Sa i përhapur është crypto-arti dhe a është duke e diktuar tregun e artit sot?

Diskutimi do të trajtojë motivimet e artistëve për të punuar në territoret dixhitale. Ata do ti shërbejnë diskursit në formë reflektimi mbi artin dhe zhvillimet teknologjike. Po ashtu do të kontribuojnë në njohuritë dhe qasjen ndërdisiplinore përmes teknologjisë dhe demokratizimit të saj. / KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme