“Viti i Pablo Pikasos”, ekspozitë në Nju Jork në 50-vjetorin e vdekjes së mjeshtrit të madh

19 Tetor, 2022 - 2:44 pm

2022 është shpallur Viti i Pablo Pikasos për të përkujtuar mjeshtrin e madh në 50-vjetorin e vdekjes. Bota e artit është mobilizuar për të organizuar 42 ekspozita me vepra të artistit modern më të famshëm dhe emblematik. Një prej tyre është zbuluar në Muzeun Metropolitan të Artit në Nju Jork.

Muzeu Metropolitan i Artit në Nju Jork zbulon një ekspozitë për të përkujtuar mjeshtrin e madh, Pablo Pikaso, në 50-vjetorin e vdekjes.

Veprat e tij kubiste, që prezantohen në muze, janë krijuar me traditën e vjetër “trompe l’oeil”  ose  “iluzioni optik”, teknikën e pikturimit të objekteve në një sipërfaqe dydimensionale, të duken tredimensionale.

Ekspozita titullohet “Kubizmi dhe Tradita e ‘Trompe l’Oeil’” dhe bashkëkuratorja Emily Braun rrëfen: “Ne kurrë nuk e kemi parë punën e Pablo Picasso-s në këtë mënyrë. Ne asnjëherë nuk e kemi kuptuar dialogun e tij. Shpesh kemi parë ekspozita si: Picasso dhe tradita spanjolle, madje edhe Picasso dhe jeta e qetë, por jo Picasso dhe ‘Trompe l’Oeil’, dhe se si shumë nga mjetet e tij vijnë në mënyrë groteske dhe inteligjente, nëpërmjet kësaj tradite të gjatë shekullore.”

Bota e artit është mobilizuar për të organizuar 42 ekspozita që shënojnë këtë 50-vjetor të ndarjes nga jeta të artistit modern më të famshëm dhe emblematik.

Përgjatë 18 muajve të fundit nga Franca dhe Spanja, nisma e Vitit të Pikasos do të përfshijë 38 institucione shumë të rëndësishme të artit në Evropë dhe Shtetet e Bashkuara.

Pablo Picasso lindi në qytetin spanjoll të Malaga në 1881 dhe vdiq në Mougins në rivierën franceze në 1973. Një seri bisedash për të dhe punën e tij do të mbahen gjithashtu krahas ekspozitës. / Oranews / KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme