Filmi ‘Bogota Change’ vjen të premtën në Kinemanë Jusuf Gërvalla në Pejë

31 Maj, 2018 - 5:38 pm

Me 01, 8, 15 Qershor prej ora 16:00 në Kinemanë “Jusuf Gervalla” në Pejë vjen filmi Bogota Change me regji të Andreas Mol Dalsgaard.

Një portret emocionues dhe redaktues i një qyteti që është ngritur si një feniks nga hiri. Bogota, kryeqyteti i Kolumbisë, njihej prej kohësh si një nga qytetet më kriminale, të rrezikshme dhe të papërshtatshme në botë. Ndryshimi erdhi në 1995, kur Antalas Mockus u zgjodh kryetar i bashkisë së qytetit me një fitore të madhe.

Ai u mësoi qytetarëve të jetojnë së bashku dhe të marrin përgjegjësi. Pastaj Mockus hapi rrugën për pasardhësin e tij, kryebashkiaku tjetër vizionar, Enrique Peñalosa, i cili do të transformonte infrastrukturën e qytetit që nga viti 1998 e tutje. Peñalosa mbikëqyri krijimin e shtigjeve të biçikletave, parqeve me gjethe, fushave sportive, terreneve sportive, bibliotekave dhe projektin ambicioz të transportit publik Transmillennium.

https://www.youtube.com/watch?v=MhlRgVNFjmE

Regjisori Andreas Mol Dalsgaard kombinon rrugët, intervistat, pamjet arkivore dhe animacionet në një rindërtim dinamik të kësaj historie suksesi. Është tregimi i dy burrave, të cilët, pa u ngarkuar nga politika partiake, arritën të transformonin privimin e pashpresë në një fillim të ri. Sot, metamorfoza e Bogotas shihet si një shembull i shkëlqyeshëm i rinovimit njerëzor urban.

Ky film shfaqet në kuader të iniciatives Hacking “Urban Space” iniciativë kjo e marrur nga DokuFest në bashkpunim me Anibar dhe Termokiss për shfaqjen e filmave me tema të ndryshme të fokusuara në sfidat e startegjisë urbane, rritje të popullësisë, bllokime te transportit, ambiente dhe probleme te tjera me të cilat ballafaqohen çdo ditë qytetet më të mëdha të Kosovës. / KultPlus.com

Të ngjajshme