займ на карту онлайн потребительский кредит

Kroacia kërkon nga Serbia t`ia kthejë materialet arkivore

29 Mars, 2018 - 8:11 pm

Duke u bazuar në Marrëveshjen për Vazhdimësi në Republikën Socialiste Federative të Jugosllavisë, Kroacia po i kërkon materialet arkivore nga Serbia, të cilat i takojnë asaj.

Sipas burimeve në Ministrinë Kroate të Punëve të Jashtme dhe Kulturës, “këto materiale ishin marrë herë pas herë dhe pa bazë nga institucionet në Beograd” dhe Serbia është e detyruar ti kthejë ato në Kroaci, aty ku edhe duhet të jenë.

“Ky veprim i represionit politik u krye në mënyrë jashtëzakonisht jo profesionale, duke kompromentuar integritetin e fondeve arkivore të Kroacisë. Dhe në bazë të marrëveshjes kërkohet kthimi i njësive arkivore të cilat ishin formuar përmes punës së institucioneve të përbashkëta federale ( gjatë kohë së Jugosllavisë) dhe që i takojnë Kroacisë”, shkruan Total Croatia News.

Kroacia po kërkon që t’i ketë të gjitha materialet të cilat lidhen me territorin e saj duke mos marrë parasysh kohën se kur janë krijuar ato. Këto dokumente pasi që të kthehen është bërë e ditur se do të bëhen të qasshme për të gjithë publikun. Zyrtarë të Kroacisë thonë se Serbia duhet që të zbatojë marrëveshjen si shtet kandidat për të qenë pjesë e Bashkimit Evropian, shkruan KultPlus.

Në anën tjetër gazeta e përditshme serbe Večernje Novosti ka raportuar se përmes këtij veprimi Kroacia dëshiron që ti shfrytëzojë këto materiale që ta shtrembërojë të vërtetën.

Kjo marrëveshje ishte ratifikuar në vitin 2004 nga Parlamenti i Kroacisë dhe ishte nënshkruar edhe nga Serbia. / KultPlus.com

Të ngjajshme