Nesër nis edicioni i parë i Festivalit Ndërkombëtar ‘Dardan Fest 2020’

26 Tetor, 2020 - 12:58 pm

Nesër nis edicioni i parë i Festivalit Ndërkombëtar të Filmit Dokumentar me metrazh të shkurtër, “Dardan Fest 2020”.

“Dardan Fest 2020” do të shërbejë si një platformë për të gjithë kineastët për të rrëfyer histori interesante, që pasqyron kryesisht betejën për emancipim përmes artit të filmit.

Festivali nis nesër në orën 18:00, në kinema Millenium dhe do të zgjasë deri më 30 tetor. Tema nëpër të cilën sillet ky festival është  “Urbanizimi, Mobilizimi, Qytetërimi”.

 Nga 270 filma pjesëmarrës, jo vetëm nga Shqipëria, por edhe nga ShBA, Europa dhe Azia, u nominuan 25. Juria e këtij festivali që realizohet nga Dardan Studio, me sponsor gjeneral Bashkinë e Tiranës dhe Raiffeisen Bank, janë emra të njohur nga bota e kinematografisë dhe arkitekturës.

 Sipas producentes dhe bashkëthemelueses së Festivalit, Raelva Shabanaj, synimi është informimi rreth urbanizimit si pjesë e zhvillimit të paevitueshëm të qyteteve në mbarë botën.

“Edukimi nëpërmjet kinematografisë, sepse urbanizim nuk do të thotë betonim dhe mbytje e hapësirave të gjelbra, përkundrazi, ka shumë anë pozitive. Urbanizimi ka filluar qysh në vitet 4000-3000 p.e.s. për t’ju përshtatur rritjes së popullsisë, për të ngritur standardin e jetesës, për të bërë me të aksesueshme për këdo privilegjet që vetëm qendrat urbane i kanë, si shërbim më të mirë shkollor, mjekësor, mundësi biznesi të mëdha etj”, ka shpjeguar Shabanaj.

 Tematika e filmave pjesëmarrës është e larmishme dhe e gjerë. Drejtori i Festivalit, Agim Poçari shpjegon se vihet re një tendencë më e madhe filmash ku temat sociale dhe teknologjia të mbizotërojnë subjektet kryesore sidomos në vendet si Irani, Franca, Bulgara, Amerika dhe Kanadaja. Ndërsa Spanja dhe Maqedonia kane një mëshim në stil jetese dhe problematikë urbane. Ndërsa nga Shqipëria një nga tendencat për dokumentarin prek bashkëjetesën fetare, një specifike kjo e vendit tonë dhe tolerancës shqiptarë, një vlerë që po promovohet, me të drejtë. Ky festival do të jetë  gjithashtu një shans promovimi për studentët dhe autorët profesionistë.

“Shkëmbimi i mësimdhënies dhe metodave të rritjes së krijimtarisë midis studentëve shqiptarë dhe të huaj që marrin pjesë në festival është tjetër element i rëndësishëm, si edhe shkëmbimi i përvojave përmes forumeve dhe ëorkshop-eve të organizuara së bashku me festivalin midis autorëve vendas dhe të huaj. Krijimi i mundësive për bashkëpunim dhe bashkëprodhim midis krijuesve vendas dhe të huaj. Bërja evidente dhe promovimi i artit kinematografik shqiptar përmes autorëve nga pjesëmarrësit e huaj në festival. Të gjitha këto mendoj që janë të rëndësishme në zhanrin e filmit, sidomos për të rinjtë që do të kenë përparësi”, ka thënë Poçari.

Juria e DardanFest2020: Ana Rebichia, presidentja e jurisë, është ekzekutive filmash dhe dizajnere produksionesh, si edhe arkitekte e licencuar. John Grossman është producent me bazë në Nju Jork, i njohur për bashkëpunimet e tij në filma si “ “Hidden Assassin” apo “A Snake Gives Birth To A Snake”.

Një tjetër anëtar i jurisë është kineasti shqiptar Spartak Papadhimitri, karriera e të cilit si drejtor fotografie shtrihet në katër dekada.  Sihana Nebiu vjen nga fusha e të Drejtave të Njeriut,  ndërsa Nevin Bilali është një arkitekte e  njohur dhe urbaniste, e përfshirë në  një sërë programesh të lidhura me peizazhin në ndryshim të jetës urbane të Tiranës. / KultPlus.com

Të ngjajshme