Netflix publikon dokumentarin e ri “Blood Brothers: Malcolm X & Muhammad Ali”

17 Shtator, 2021 - 9:10 am

“Blood Brothers: Malcolm X & Muhammad Ali”, është dokumentari i ri i Netflix që gërmon thellë në lidhjen në mes aktivistit legjendar për të drejtat civile Malcolm X, dhe kampionit të boksit, Muhammad Ali. Për këtë dokumentar, e bija e Malcolm X, Shabazz ka thënë se tergimi i tij është shumë i bukur, se ai flet për dy shpirta të bukur, për vëllazëri.

Shabazz ka thënë se kemi harruar historinë e klimës shoqërore të viteve të 60-ta, që ishte goxha sfiduese. Në atë periudhë asnjë person me ngjyrë nuk ka thënë se është i mirë apo i mrekullueshëm. Kështu, nuk ka guxuar të flasë jo vetëm një person me ngjyrë, por as asnjë mysliman. Pra, rrëfimi në këtë dokumentar është i mrekullueshëm, që tregon se çfarë mund të bëjë secili me jetën e vet, ka thënë ajo.

Muhammad Ali, emri i vërtetë i të cilit ishte Cassius Clay, u bë bokseri i parë që ka fituar kampionatin botëror me pesha të rënda në tri ngjarje të ndara. Pasi që ai ndërroi fenë në Islam në vitin 1964, ndërroi emrin në Muhammad Ali. Malcolm X, që ishte njëra prej figurave më të njohura amerikane të asaj kohe, zhvilloi një lidhje të ngushtë me bokserin, dhe filloi ta këshillonte atë.

Por kur X vendosi të braktiste Islamin, duke e lënë atë nën hijen e polemikave, marrëdhënia e tyre u prish.

E bija e Muhammad Ali, Maryum Ali, ka thënë se të padrejtat civile që janë bërë në atë kohë, vazhdojnë të jenë edhe sot. Malcolm ishte mjeshtër për metoda e strategji, të cilat qeveria amerikane i kontrollonte dhe shfrytëzonte për të shtypur njerëzit me ngjyrë, dhe kjo vazhdon edhe sot.

Maryum Ali ka thënë se shpreson se njerëzit nga ky dokumentar do të nxjerrrin atë që të jenë më aktiv në jetët e tyre personale, në jetën politike.

Ajo ka thënë se e bukura e asaj që ka karakterizuar babain e saj ka qenë se ai ka folur para medieve, dhe njerëzit nëse duan të kuptojnë diçka nga ai, duhet ta studiojnë. Ata që duan të dinë se si ka vepruar ai, duhet të shikojnë video me të në you tube, të shohin se çfarë këndvështrimi ka pasur ai. Ajo ka thënë se Ali me pensionim nuk ka pasur më zë, por njerëzit duhet të shohin se çfarë këndvështrimi ka pasur, kur ka pasur gjendjen e mirë shëndetësore.

Dokumentari “Blood Brothers: Malcolm X & Muhammad Ali” është duke u shfaqur në Netflix./KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme