“OOH” video-festivali i parë në Kosovë me projekte të veçanta artistike

29 Maj, 2019 - 4:52 pm

Ky festival do ta ketë hapjen në Amfiteatrin e Shtëpisë së Rinisë. Në praninë e ekipit të Varg e Vi-së, kuratores Maureen Bachaus dhe filmbërësit Sam Christie.

Tetë video-artistë ndërkombëtarë do të prezantohen përgjatë dy muajve, ku për çdo javë do të jetë prezantimi i veprave të një video-artisti dhe zhvillimi i bashkëbisedimit me të. Video-artet do të shfaqen në hapësirat publike të qytetit të Gjilanit – Kosovë.
Amfiteatri i parkut të Dardanisë, Biblioteka e Qytetit, Hapësira Përballë Hotelit Kristal.

ARTISTËT E PËRZGJEDHUR:
Sam Christie (UK)
Ewa Górzna (PL/FIN)
Cait Davis (USA)
Gili Avissar (IL)
Ulf lundin (SE)
Simone Hooymans (NL/NO)
Mischa Badasyan (RU/DE)
David Alræk (NO)

OOH është një festival urban i artit publik, i zbatuar jashtë kontekstit të objekteve tradicionale të artit. Festivali do të prezantojë video-artin ndërkombëtar me cilësi të lartë artistike përmes projektorëve të hapësirës publike në qytetin e Gjilanit, Kosovë. Do të jetë festivali i parë i këtij lloji në Kosovë dhe në vendet përreth.

Puna e secilit artist do të paraqitet pa ndërprerje gjatë një jave të tërë: një prezantim solo në vende të ndryshme publike në qytet. Çdo javë do të përfundojë me një tryezë të rrumbullakët, në të cilën video-artisti do të ketë një bisedë online me një grup të përzgjedhur rreth punës së tij / saj dhe objektivave të tij. Këto sesione do të zhvillohen tek Kafja Egzonit.

Një nga qëllimet kryesore të OOH-it është krijimi i një platforme, e cila u jep kohë dhe mundësi një auditori të gjerë për të bashkëvepruar me fenomenin e video-artit. Shikuesit (të qëllimshëm dhe të paqëllimtë) do të jenë në gjendje të absorbojnë video-artin dhe më pas ta lidhin atë me jetën e tyre personale dhe shoqërinë e tyre.

Një nga cilësitë më të mëdha të artit publik urban është se ajo mishëron praktika krijuese dhe improvizuese, duke rezultuar në një formë hibride që tejkalon artin e ndërtimit të urave midis artit dhe shoqërisë. Marrëdhënia midis përmbajtjes dhe audiencës, çfarë po thotë arti dhe kujt po i drejtohet, është po aq e rëndësishme nëse nuk është më e rëndësishme se sa vendndodhja e saj fizike. OOH është një bashkëpunim mes Varg e Vi-së dhe kuratores së artit bashkëkohor Maureen Bachaus.

Maureen u diplomua në Akademinë e Arteve të Bukura, Maastricht, Holandë dhe Akademinë Konceptuale Pasuniversitare të Amsterdamit në Holandë. Vitet e fundit ka qenë drejtoreshë artistike e Muzeut Romeinse Katakomben. Përveç kësaj, ajo punon si kuratore e pavarur dhe një artiste konceptuale. Puna e saj është prezantuar nga galeritë në Gjermani, Belgjikë, Zvicër dhe Holandë. Ajo është gjithashtu bashkë-themeluese e kolektivit ndërkombëtar të artit> BAUM <. Maureen ka qenë drejtoreshë artistike e video-festivalit ndërkombëtar MRK në Holandë që nga viti 2015, në bashkëpunim me bashkë-kuratoren Ana Frangovska (Maqedoni).

Organizatorë: qendra për art bashkëkohorë “varg e vi”
Kuratore: maureen bachaus
Për më shumë informacione : www.vargevi.com

Të ngjajshme