PriFest shpalos juritë e edicionit të dhjetë

14 Korrik, 2018 - 2:59 pm

Pak ditë para fillimit të edicionit të dhjetë të festivalit, PriFest ka shpalosur juritë e të gjitha programeve garuese, e ato sivjet janë gjithsej tetë, shkruan KultPlus.

Si zakonisht, edhe në këtë edicion, PriFest sjell emra eminent të kinematografisë ndërkombëtare, evropiane dhe rajonale, të cilët së bashku me pjesëtarët e jurisë nga bota e medias dhe studentëve, do të vlerësojnë të gjitha kategoritë garuese në festival.

Në kategorinë kryesore garuese, atë të filmave Ballkanik, të quajtur ‘Mjaltë dhe gjak’, juria përbëhet prej: Johannes Naber, regjisor dhe skenarist nga Gjermania, i njohur me filmin e tij ‘Der Albaner’, i cili ndër tjerash fitoi çmime edhe në PriFest. Pastaj, Hayet Benkara, konsulente e skenarit, këshilltare programi për Toronto Film Festival nga Franca dhe Kanadaja, si dhe Izabel Igel, producente filmi nga Polonia.

Nga juria e programit garues të filmave evropian, këtë vit është: Ahmet Boyacioglu, programer i festivaleve, regjisor e producent i njohur nga Turqia, udhëheqës shumëvjecar i pavilionit Turk në Cannes dhe Berlinale. Pastaj, Tina Hajon, producente dhe programere e festivaleve nga Kroacia, si dhe Almir Djikoli, drejtor i fotografisë nga Bosnja dhe Hercegovina.

Në jurinë e filmave dokumentarë janë: Simon Wilkinson, ekspert në lëminë e “VR – Virtual Reality dhe AR – Augmented Reality” nga Briania e Madhe, së bashku me Ajola Xoxën, regjisore dhe juriste nga Shqipëria dhe Shkëlzen Gashin, hulumtues dhe autor nga Kosova.

PriFest mbetet festivali i vetëm në Kosovë në të cilin FIPRESCI (Federata Ndërkombëtare e Kritikëve të Filmit) dërgon juri për të vlerësuar filma. Ky fakt vetvetiu është edhe vlerësim për PriFest. Kjo është tashmë hera të tretë që juria e FIPRESCI është prezente në PriFest, dhe këtë vit përbëhet nga: Ziga Brnik (Slloveni), gazetar në “Večer”, “Film Magazine Ekran” dhe “Magazine Manager”, Rita Di Santo (Angli), gazetare në “Daily Mirror”, “Morning Star” dhe “The Tribune”, si dhe Ingrid Beerbaum (Gjermani), gazetare në www.weltexpress.de, “35mm radio show”, “Deutschlandradio” dhe “kunstundfilm.de”, që të tre kritikë të mirënjohur të filmit.

Këtë vit, në PriFest është shtuar edhe një kategori garuese, ajo e filmave studentorë ndërkombëtarë, andaj edhe një juri ndërkombëtare i është shtuar festivalit. Juria e programit garues ndërkombëtarë të filmave studentorë përbëhet nga: Ema Ndoja, aktore (Shqipëri/Gjermani), Cheryl Johnson, skenariste, regjisore (Afrikë e Jugut) dhe Jana Wolf nga European Film Market (Gjermani).

Më poshtë është lista e plotë e anëtarëve të të gjitha jurive të programeve të PriFest-it:

1. Juria e programit garues të filmave evropian:

Ahmet Boyacioglu – regjisor, programer i festivaleve dhe producent (Turqi)
Tina Hajon – producente, programere e festivaleve (Kroaci)
Almir Djikoli – xhirues (Bosnje dhe Hercegovinë)

2. Juria e programit garues të filmave Ballkanik “Mjaltë dhe gjak”
Johannes Naber – regjisor dhe skenarist (Gjermani)
Izabel Igel – producente (Poloni)
Hayet Benkara – menaxhere e programeve për industri filmike (Francë, Kanadë).

3. Juria e programit garues të filmave metrazhit të mesëm
Norika Sefa – filmbërëse (Kosovë)
Marija Perovic – regjisore, producente, skenariste (Mal i Zi)
Florenc Papas – filmbërës (Shqipëri)

4. Juria e programit garues të filmave dokumentarë
Ajola Xoxa – regjisore dhe juriste (Shqipëri)
Simon Wilkinson – ekspert në “VR & AR” (Britani e Madhe)
Shkëlzen Gashi – hulumtues, autor (Kosovë)

5. Juria e programit garues të filmave ndërkombëtarë studentorë
Ema Ndoja – aktore (Shqipëri/Gjermani)
Cheryl Johnson – skenariste, regjisore (Afrika e Jugut)
Jana Wolf – Europan Film Market (Gjermani)

6. Juria FIPRESCI
Ziga Brnik – kritik i filmit, gazetar, redaktor (Slloveni)
Rita Di Santo – kritike e filmit, historiane (Angli)
Ingrid Beerbaum – PR, gazetare, kritike e filmit (Gjermani)

7. Juria e pavarur e studentëve kosovarë (për filmat e metrazhit të mesëm)
Dardania Kajdomqaj – studente e drejtimit “Komunikim Masiv dhe Produksion” AAB (Kosovë)
Ulpiana Maloku – studente e dramaturgjisë, skenariste (Kosovë)
Gentrit Syla – student i drejtimit “Regji Filmi dhe TV” (Kosovë)

8. Juria e mediave
Kozeta Kurti – gazetare, moderatore (Shqipëri)
Ilir Ajdini – gazetar, shkrimtar, dramaturg, përkthyes (Kosovë)
Majlinda Aliu – gazetare (Kosovë)./KultPlus.com