Regjisori ukrainas denoncon praninë ruse në Festivalin e Filmit në Kanë

22 Maj, 2022 - 2:20 pm

Regjisori ukrainas Dmytro Sukholytkyy-Sobchuk kritikoi Festivalin e Filmit në Kanë për përfshirjen e një regjisori rus në formacionin e tij, teksa filmi debutues “Pamfir” i kineastit debutues u shfaq të shtunën në Festivalin e Drejtorëve të Kanës, transmeton KultPlus.

Festivali ka ndaluar pjesëmarrjen e delegacioneve zyrtare ruse, por disidenti rus Kirill Serebrennikov, i cili është shprehur kundër pushtimit të Ukrainës, shfaqi premierë filmin e tij në konkurrencë “Gruaja e Çajkovskit” në festival të mërkurën.

“Kur ai është këtu, ai është pjesë e propagandës ruse dhe ata mund ta përdorin atë”, tha Sukholytkyy-Sobchuk për Reuters të shtunën.

Regjisori rus Serebrennikov kishte thënë në fillim të kësaj jave se kultura ruse nuk duhet bojkotuar, duke thënë se kultura ruse “ka promovuar gjithmonë vlerat njerëzore”.

Regjisori ukrainas Sukholytkyy-Sobchuk e përshkroi ndjesinë e të qenit në Kanë ndërsa vendi i tij lufton kundër një pushtimi rus si “të huaj”.

“Gjithçka që ka ndodhur këtu, është diçka që nuk do t’i përkiste Ukrainës – jeta paqësore… Ne kemi (një) realitet të kundërt,” tha ai.

I vendosur në pyjet e rajonit Chernivtsi të Ukrainës perëndimore, “Pamfir” fillon me kthimin e një babai, Leonidit, në familjen e tij pas muajsh pune në Poloni.

Një zjarr në kishë që i atribuohet djalit të Leonidit, Nazarit, detyron babanë të marrë një punë të shpejtë kontrabande, duke zemëruar shefin lokal të kontrabandës.

Me referenca të tragjedisë greke dhe historisë biblike të Abrahamit dhe Isakut, historia e luftës për shpengim ka rezonancë me konfliktin e vazhdueshëm.

“(Filmi) është një pasqyrim i forcës dhe fuqisë së popullit ukrainas, i cili është shumë i fortë dhe që do të fitojë. Është vetëm çështje kohe… sepse ne nuk mund të mposhtemi,” tha Oleksandr Yatsentyuk, i cili. luan Leonidin./KultPlus.com

Të ngjajshme