Alfred Mirashi Milot : Nuk duhen më çelsa, tashmë duam një botë të hapur

9 Shkurt, 2018 - 2:35 pm

Artisti shqiptar që braktisi Shqipërinë bashkë me mijëra të tjerë shqiptarë nëpërmjet anijes së famshme që shkonte për Itali, tashmë është shndërruar në një artist mjaftë identifikues, pasi që, vepra e tij “Çelsi” simbolizon hapjen e portave, të kufijve dhe të çdo pengese tjetër që mund ti shfaqet njerzimit. Mediet italiane këtë vit kanë pas nën llupë veprën e këtij artisti, pasi që një skulpturë e tillë është e vendosur në njërin nga qytetet e Italisë, vend që i hapi portën pikërisht Alfred Mirashit. Por ky artist ka vendosë që mbi supe të tij ta bartë një qytet të tërë të Shqipërisë, pasi që emrin e qytetit të tij Milot, tashmë e ka shndërruar në emrin e tij artistik. Në një intervistë për KultPlus, Miloti ka treguar se si këtë vepër akoma nuk e ka prezantuar në Shqipëri.

Ardianë Pajaziti

KultPlus: Ju njiheni për goditjen tuaj nëpërmjet veprave, sikurse është skulptura e “Çelsit” skulpturë që u përcoll nga mediet më prestigjioze të Italisë, na tregoni më shumë për çelësin?
Alfred Mirashi Milot:
Kur pritet mirë nga mediet italiane një vepër arti kështu monumentale , për artistin është diçka magjike , sepse duket sikur të shpërblehet mundi dhe djersa e shumë viteve për të arritur diçka në jetë, është për tu habitur, sepse një gjë e tillë ndoshta është hera e parë që në Itali bën kaq shumë bujë , nëpër tv, radio e gazeta. Duhet të jemi të sinqertë dhe të themi se kjo skulpturë “ Çelësi i Cervinares”, u mirëprit edhe nga mediat në Shqipëri. Mesazhi i madh që jep kjo vepër është pothuajse aktual, problemi i komunikimit kontemporan, internacional.

KultPlus: Pse pikërisht Çelësi nëpërmjet veprave tua artistike?
Alfred Mirashi Milot:
Mendoj që çdo artist e ka ëndërr në jetë që të njihet me stilin e vet personal, brenda çdo dite të lind pyetja se çfarë mund të bëj diçka personale që të ngelet në historinë e artit, dhe lindi ideja origjinale e Çelësit , një “objekt i përdorur kudo në bote” që unë e bej te papërdorur, sepse nuk duhen më çelësa, tashmë duam një botë të hapur.

KultPlus: Ju jeni një ndër dhjetëra mijëra udhëtarët që vërshuan anijen e famshme prej Durrësit në Itali, ku edhe u larguat prej Shqipërisë,dhe tashti, çelësin po ua dhuroni vetë italianëve, ka një ndërlidhje kjo me të shkuarën tuaj prej një refugjati?
Alfred Mirashi Milot:
Viti 1991 për shumë bashkatdhetarët e mi ishte një vit që populli ynë se harron kurrë , se si u larguam nga atdheu ynë, një histori ku është folur shumë dhe e dinë pothuajse të gjithë, unë ja dhurova këtij qyteti Cervinares , sepse ata me mirëpriten, në mënyrë te shkëlqyer, dhe mbas 26 vitesh erdhi dhe momenti im që t’ua shpërbleja me një vepër arti monumental, ku ajo sot është vendosur në hyrje te qytezës, dhe që i tregon botes një mesazh fantastik, mikpritjen e mënyrën për tu integruar në jetën e përditshme.

KultPlus: Megjithatë, refugjatë nga të katër anët e botës, të rrëqethë kur dëgjon për refugjatët?
Alfred Mirashi Milot:
Bota sot është në krizë te tmerrshme në shume vende të botes, sepse ka humbur komunikimi, pastaj burokracia, indiferenca mbizotërojnë shoqërinë e sotme kudo, por duhet te kemi kurajë te ndihmojmë njeri-tjetrin , sepse kështu bëhemi më të dashur dhe krijohet një shoqëri e vërtetë ku besoj që është e vetmja rrugë e botes së ardhshme.

KultPlus: Mirëpo, edhe përkundër faktit që zgjodhët të braktisni Shqipërinë, ju emrin e vendlindjes suaj e bartni kudo, pasi që emri artistik i juaji është Milot, emër që vjen nga vendlindja e juaj, si tingëllon të të thërrasin në emrin e një qyteti?
Alfred Mirashi Milot:
Është një sfidë e imja personale që të mposht paragjykimet që kishim përpara disa viteve kundrejt shqiptarëve në Evropë dhe Itali, ku unë asnjëherë se kam venë në dyshim nga vij, dhe kur dëgjoj emrin Milot, te paktën sot me karrierën time artistike është me shume se një emër ARTI.


KultPlus: Flasim më konkretisht për Çelësin, kur filloi rrugëtimin dhe në sa vende deri më tashti është prezantuar kjo skulpturë e juaja?
Alfred Mirashi Milot:
Në pikture çelësi në telajot e mia është ekspozuar në shumë vende të botes, pra mund të them se është ekspozuar pothuajse kudo, në Evropë , SHBA e Kinë, ndërsa si skulpturë tani për tani në Itali. Ekspozimin e saj e fillova në Venecia ku me ftoi kritiku Paolo de Grandis në Open 14, pastaj në Pietrasanta ku me ftoi Kryetari i komunës- Massimo Mallegni, në komunën e Lizzawllo , afër Lecce (më ftoi) kritiku profesori Massimo Guastella në evenimentin “Arti e të drejtat e njeriut” kurse tani skulptura më e madhe e imja, që është gati 20 metra, ndodhet në Çervinara , Avelino.

KultPlus: A është prezantuar ndonjëherë në Tiranë?
Alfred Mirashi Milot:
Jo në të ardhmen nuk dihet,shpresojmë.

KultPlus: Po në Kosovë?
Alfred Mirashi Milot:
Jo, shpresojmë në të ardhmen.

KultPlus: Do të vazhdoni po me mesazhin e çelësit, apo keni ndonjë projekt tjetër për të ardhmen?
Alfred Mirashi Milot:
Sapo kam filluar, do ta mbush boten me çelësa të papërdorshëm në mënyrë që ky mesazh të kuptohet nga të gjithë, sepse çdo njeri duhet te realizoje ëndrrat e tij që ka. Në të ardhmen kam shume projekte pasi që më kanë ftuar në shumë qytete e muze të botës.
KultPlus: Për fund, në çfarë pike të krijimtarisë gjejmë Alfred Milot Mirashi ?
Alfred Mirashi Milot: Atë që kam ëndërruar pothuajse e kam arritur te jetoj me art por gjëja më e bukur dhe me çelësa te papërdorshëm./KultPlus.com

Të ngjajshme