Humbi peshë e hoqi flokët vetëm për serialin ‘Rrushe’, Rexha: Është ndër projektet më të rëndësishme në jetën time

31 Dhjetor, 2021 - 5:00 pm

Flonja Haxhaj

‘Rrushe’ është serial i zhanrit dramë – krim, me një tematikë që nuk është trajtuar më parë në Kosovë, e me kthesa të paimagjinuara, që mbajti publikun shqiptar nën emocione të papërsëritshme përgjatë 20 episodave.

Ky serial ka familjen Pirulli si protagonistë kryesorë. Familja Pirulli janë një familje e zakonshme nga Prishtina, apo të paktën kështu duken në sytë e të tjerëve. Vesa, e bija e familjes, punon si një gazetare hulumtuese. Por, një e kaluar e errët, e mistershme dhe brutale, që fillin e kishte në bujari e në mirësi, rikthehet që t’ua ndryshojë jetën atyre që më së paku e meritojnë. E në udhëkryq të kësaj ngjarjeje gjendet Vesa, për të cilën koncepti i drejtësisë dhe i dashurisë do të ndryshojë përgjithmonë.

Me regji nga Valter Lucaj, skenar nga Jeton Kulinxha dhe Patrik Lekaj, ‘Rrushe’ shfaqi për herë të parë në rolin e producentes, aktoren Doresa Rexha e cila gjithashtu portretizon edhe personazhin kryesor, atë të Vesa Pirullit apo siç njihet në serial, Rrushja.

E idenë, rrugëtimin dhe planet për sezonin e ri, producentja Rexha i ka shpalosur në një intervisë për KultPlus:

KultPlus: “Rrushe”, seriali më i përfolur kosovar i vitit 2021, e ku ju portretizoni personazhin krysor, çfarë  ndjesie ju dha i gjithë ky projekt?

Doresa Rexha: “Rrushe” besoj që ka pasur një rezultat të tillë për shkak të formulës së saj se si është krijuar e që është mbledhja e vlerave të secilit artist pjesëmarrës e shumëzuar me dashni, përkushtim, pasion, konsistencë e pergjëgjesi. ‘Rrushe-s’ i kam dhuruar gjithçka nga vetja, jo vetëm unë por i gjithë ekipi, e këtu po më bie ndërmend thënia “aq sa jep edhe merr” prandaj ky projekt është një ndër projektet më të rëndësishme në jetën time.
Ky serial më ka dhuruar çdo ndjesi në çdo kohë, në fillim ka qenë ‘uria’ per të krijuar një projekt me vlerë dhe të veçantë, pastaj frikë, besim, sfidë, vështirësi të panumërta, sakrificë, mund e rritje.
Une besoj qe nuk ka proces qe të përmbush më shumë se të krijuarit me shumë dashni e pasion.

KultPlus: Si jeni duke qëndruar me emërtimin Rrushe, apo më saktë, tashmë po ju thërrasin  më shumë Doresa apo Rrushe?

Doresa Rexha: Më i bukur sesa emri se si po me drejtohen është reagimi i njerëzve që i takoj rastësisht, komplimentet dhe urimet e tyre e sidomos mesazhet nga njerëz që e kanë gjetë veten në storie të serialit e ndikimi që ka pasur tek ta. Ky është shpërblimi më i madh i gjithë punës së deritanishme.

KultPlus: Në fakt, si ishte të jesh një Rrushe?

Doresa Rexha: Para se ta pranoj rolin kam pasur shumë frikë, nuk besoja që mund t’ia dal, nuk besoja qe isha e duhura e nuk guxoja as ta mendoj se çka ndodhë nëse nuk arrij me e jetësu personazhin e Vesës, mirepo jam me fat qe kam njerëz rreth vetes të cilët besojnë në mua më shumë se unë në vete.

Kur i kam lexu skenaret e para dhe pastaj  gjatë diskutimit me skenaristin për linjen e Vesa Pirullit dhe linjen e krejt serialit, ka qenë shumë e frikshme por kjo e bënte edhe më emocionues dhe entuziazmues të gjithë procesin.

Për mu aka qenë shumë sfidë pasi që dihet se barra më e madhe bie mbi personazhin kryesor por në anën tjetër duke e ditur se sa shume ngjarje tragjike do te ndodhnin në jetën e Vesës, e kam pasur shumë të veshtirë ndërtimin e linjës së emocioneve të saj në mënyre që mos ta perseris veten.
Por pavarësisht sfidave në ndërtimin e personazhit, lehtësia dhe e bukura ka qenë tek bashkëpunimi me gjithë aktorët e serialit.

KultPlus: Na trego për fillimet, e kujt ishte ideja, apo si guxuat të besonit në një serial kaq të madh, duke marrë parasysh se për herë të parë është realizuar një serial i tillë edhe jashtë një platforme televizive, nga një kompani e jashtme siç është “Gjirafa”?

Doresa Rexha: Gjithmonë e theksoj faktin se te punuarit ne Gjirafe te ndryshon mendesine se si i sheh gjërat dhe se si duhet me i tejkalu limitet tona gjithsecili për të arritur atë që dëshirojme dhe e kemi qëllim. Guximi për të nisur një projekt të tillë është ndërtim i të gjitha eksperiencave në Gjirafë, ku nga hiçi mundohemi me ndërtu kështjella të larta, nuk po flas vetëm në fushen artistike por në secilën fushë.  Ne në Gjirafë nuk jemi rehat asnjëherë , asnjëherë nuk kemi nje ‘comfort zone’, e kjo normalisht që është stresuese dhe ka presion por në të njëjtën kohë ka progres dhe rritje të madhe ku nuk mungojnë sukseset. Mos  të harrojmë se “nga presioni i madh formohen diamantet”.

Me gjirafaVideo funksionojmë që pesë vite e duke e parë rritjen e platformes dhe potencialin e produksionit tebrendsheme, menduam që ka ardhë momenti të provojmë diçka tjetër nga ajo që kemi prodhuar deri më tani.
U takuam me skenaristin Jeton Kulinxha, i treguam se cili është qëllimi i serialit, cilat janë temat qe po deshirojmë me i shtjellu dhe pasi ka perfunduar sezoni i parë e konsiderojmë veten me fat që kemi krijuar diçka me një artist si Jetoni.
Më pas, ka qenë sfida që me i bind edhe të tjerët me besu në serial dhe me besu në atë që po dëshirojmë me arritë.
Ne fund te fundit është diçka që na ka bashku të gjithëve, fakti që shikuesit tanë e kanë merituar një projekt të tillë.

KultPlus: 20 episoda të serialit ‘Rrushe’ kanë sjellë dramë, dashuri e krim të ndërlidhura në dy periudha kohore e që për bazë kanë pasur zhvillimet në Kosovë, sa ishte vështirë të shtjellohej një temë kaq e ndjeshme?

Doresa Rexha: Përgjatë një viti kemi hulumtuar rreth seciles temë, kemi marrë informata për ngjarje të ndryshme, disa i kemi edhe te prekshme pasi janë tema aktuale që na rrethojnë. Vështirësia më e madhe ka qenë shtjellimi i tyre pasi ‘Rrushe’ ka pasë një sezon me vetëm 20 episoda dhe jemi munduar qe secilës temë t’ia kushtojmë kohën dhe mesazhin e duhur.
Po ashtu sfidë në vete ka qenë edhe ndërtimi i reagimeve të personazheve ndaj ketyre temave, duke e pasur informatën qe shikuesit do e gjenin veten tek temat apo ngjarjet perkatëse, atëhere ka qenë përgjegjësi e madhe qe edhe reagimet e personazheve të jenë të duhurat. E për këtë në fillim kemi pasur konsultime edhe me psikologë.
Pasi e kemi xhiruar episodin e parë dhe para se të fillonim me shkrimin e skenareve për episodet tjera, kemi bërë fokus grupe ku kemi mbledhur persona të vendeve, moshave dhe profesioneve të ndryshme të cilët e kanë parë episodin dhe kanë dhënë mendimin e tyre, e kjo përveç që na ka ndihmuar, ka qenë përvojë në vete si dhe ka shtuar vlerë n vazhdimësi të shkrimit të skenareve.

KultPlus: E konsideroni veten me fat që luajtët me Xhevat Qorraj, një artist që pati një karrierë të bujshme në rininë e tij, e me rolin e Faruk Pirullit tek ‘Rrushe’ ishte një prej aktorëve më të pëlqyer

Doresa Rexha: Së pari e konsideroj veten shumë me fat qe kam njohur një njeri, i cili ka një energji fantastike dhe që të bën të mësosh shume nga ai dhe është privilegj për mua të punoj përkrah një aktori si Xhevat Qorraj.

Më duhet të them edhe këtu dhe e di që axhi Xhevat do të qeshë me mua kur do ta lexojë këtë intervistë, unë kam qenë e para që jam takuar me të dhe ia kam propozuar rolin e Faruk Pirullit. E në takimet e para, meqë nuk njiheshim personalisht, e kam pasur shumë të vështirë, nuk dija sit i qasem, nuk ia kuptoja humorin, friksohesha kur kujtoja se po flas me një actor me gjithë atë karrierë. Mirëpo përveç që kemi ndarë skenën së bashku, gjë që më ka rritë profesionalisht, tani jemi edhe shokë shumë të mirë,

Po ashtu, dua të theksoj se jam shumë me fat që në këtë projekt kam punuar edhe me aktorë të tjerë shumë të suksesshëm siç janë Çun Lajçi, Enver Petrovci dhe Bislim Muçaj.

KultPlus: Të flasim për aktorët e rinj që kanë luajtur në këtë serial, për cilin aktor/aktore ndiheni mirë që me serialin “Rrushe” e keni bërë të famshëm, duke marrë parasysh që në këtë serial keni edhe rolin e producentes

Doresa Rexha: Ndjehem mirë që secili aktor ka shtuar vlerë në ‘Rrushe’ dhe duke u bazuar ne punën, përkushtimin, pasionin e tyre kanë arritur të pëlqehen nga publiku.

E kam lexuar me vëmendje çdo kritikë per secilin aktor qe kanë dhënë shikuesit dhe secila ka qenë më e mirë se tjetra. Por mbi të gjitha jam e lumtur që “Rrushe” ka qenë mundësi shumë e mirë per ne aktorët e rinj qe të dhurojmë 100 për qind nga vetja jonë dhe të tregojmë potencialin që kemi arritur deri më tani.

KultPlus: Cilin nga 20 episodat e keni shikuar më shumë se një herë?

Doresa Rexha: Secilin episod e kam shikuar më shumë se një here, kam qene prezentr ne 80 për qind të xhirimeve, i kam percjellur në montazhe, para transmetimit si dhe në transmetim. Kurse tash, gjatë pushimeve të Vitit të Ri do të mblidhemi me disa nga pjesëtarët e ekipit dhe do t’i shikojmë të gjithë episodat në mënyrë që t’i analizojmë dhe të mendojmë për përmirësime në të ardhmen.

KultPlus: Ndërkohë, flasim pak për skenarin, sa jeni befasuar edhe ju si kastë e serialit nga kthesat dhe prurjet e skenaristëve?

Doresa Resha: Sa i perket skenarit, kam përshtypjen që në atë kohë gjatë shkrimit, përveç Jetonit dhe Patrikut qe jane skenaristët, edhe ne kemi jetuar bashkë me secilin personazh.
Përveç që kemi xhiruar, në të njëjtën kohë kemi mbajtur edhe takime të shumta me skenaristët dhe regjisorin se si t’ia bëjmë, nga me e drejtu ngjarjen. Edhe pse qysh në fillim i kemi bërë linjat e secilit personazh, për disa na kanë ndryshuar rrugës. Besoj që ngjarjet, mëyra se si janë trajtuar temat dhe kthesat dramatike, e kanë bërë skenarin më të veçantë dhe më origjinal.

Aktorët e kanë mirëpritur secilën ngjarje, por me disa kthesa edhe janë befasuar siç ëstë rasti i Arsimit, Dinora Lahut, Faruk Pirullit etj.

KultPlus: Kur jemi te skenari, mund të zbulojmë më shumë për lexuesit, janë shkruar apo janë duke u shkruar episodet e reja të sezonit të dytë, nëse po, kur do të fillojnë xhirimet e sezonit të dytë?

Doresa Rexha: Sa i perket sezonit të dytë, jemi duke planifikuar që të fillojmë sa më parë me konceptim dhe shkrim të skenarëve, mirëpo për xhirime na pret shume pune dhe kërkon kohë, e sidomos në këtë projemkt ku jemi duke u munduar që sezoni i dytë me e tejkalu të parin në çdo aspekt. Por lexuesve të KultPlus ju premtojëe se në momentin që do të kemi një datë, do të jenë të parët qe do të informohen.

KultPlus: Përtej serialit “Rrushe”, kompania Gjirafa tashmë dëshmoi se mund të jetë një institucion alternativ për realizimin e projekteve filmike, a mund të pritet ndonjë serial i ri apo edhe ndonjë film artistik?

Doresa Rexha: Nga momenti i parë që është menduar krijimi i platformës GjirafaVideo, ka qenë idea që të jetë një hapësirë për të gjithë krijuesit, ku do të mund t’i shfaqin online veprat e tyre dhe kështu funksionon edhe tani. Në këtë platformë mund të shihni prodhime të produksioneve të ndryshme.

Ndërsa me produksionin GjirafaStudios kemi plane të mëdha të cilat besojmë shumë që do të kenë ndikim pozitiv në tregun tonë. Kemi në plan shumë seriale, reality shoë, emisione dhe në një të ardhme të afërt pse jo edhe film artistik.

KultPlus: A ka ndonjë angazhim tjetër artistik, që mund ta shfaqë Doresa Rexhën në një format ndryshe?

Doresa Rexha: Jam në pritje të disa projekteve, e gjatë kësaj pritjeje jam duke punuar edhe vetë në një projekt interesant, po e them publikisht qe me ia vënë vetes kusht per vitin 2022.
Po ashtu shumë shpejt do jetë edhe premiera e filmit “Stork” nga Isa Qosja ku aty e kam një personazh shumë të dashur e që është krejt ndryshe nga kjo qe jeni mësuar të më shihni këtë vit.

KultPlus: Në sezonin e parë keni hequr flokët vetëm për shkak të karakterit të Rrushes, deri ku kishit sakrifikuar për këtë serial?

Doresa Rexha: Rrushes ia kam dhuruar komplet veten si nga ana fizike ku i kam humbur 6 kilogramë për një kohë shumë të shkurtër, kam hequr tërësisht flokët, ashtu edhe nga ana emocionale.  Për këtë serial nuk kam kursyer asgjë nga vetja./KultPlus.com

Rrushe’ përfshin aktorët si: Doresa Rexha, Shkumbin Istrefi, Aurita Agushi, Andi Bajgora, Lum Veseli, Ema Koxha, Xhevat Qorraj, Armend Smajli, Eshref Durmishi, Qëndresa Jashari, Bislim Muçaj, Arta Muçaj, Agron Shala, Labinot Raci, Enver Petrovci, Ernest Malazogu, Adriana Matoshi, Çun Lajçi, Ermal Sadiku, Adrian Morina, Basri Lushtaku, Semira Latifi, Afrim Muçaj, Bujar Ahmeti, Allmir Suhodolli, Adelina Halitjaha, Eden Kastrati, Lurni Krasniqi, Donikë Ahmeti, Berat Pllana, Xhelal Haliti, Artiola Hamdia, Erta Leci, Vjosa Abazi, Shkëlqim Islami, Nexhat Xhokli, Mikel Markaj, Kastriot Saqipi, Gojrat Kqiku dhe Dashuri Rexhepi.

Më poshtë gjeni intervista të thelluara të kastës së serialit ‘Rrushe’, realizuar nga GjirafaVideo:

Të ngjajshme