Asambleja e Përgjithshme e OKB-së pritet të izolojë Rusinë për pushtimin e Ukrainës

28 Shkurt, 2022 - 8:30 pm

Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara prej 193 anëtarësh filloi takimin për krizën në Ukrainë të hënën përpara një votimi për të izoluar Rusinë duke e dënuar “agresionin e saj kundër Ukrainës” dhe duke kërkuar që trupat ruse të ndalojnë luftën dhe të tërhiqen.

Asambleja e Përgjithshme do të votojë këtë javë për një projekt-rezolutë të ngjashme me një tekst të vënë veton nga Rusia në Këshillin e Sigurimit prej 15 anëtarësh të premten. Asnjë vend nuk ka të drejtën e vetos në Asamblenë e Përgjithshme dhe diplomatët perëndimorë presin që rezoluta, e cila ka nevojë për mbështetjen e dy të tretave, të miratohet.

Ndërsa rezolutat e Asamblesë së Përgjithshme nuk janë detyruese, ato kanë peshë politike. Shtetet e Bashkuara dhe aleatët e shohin veprimin në Kombet e Bashkuara si një shans për të treguar se Rusia është e izoluar për shkak të pushtimit të saj në Ukrainën fqinje.

Projekt-rezoluta tashmë ka të paktën 80 bashkë-sponsorizues, thanë diplomatët të hënën. Më shumë se 100 vende do të flasin përpara votimit të Asamblesë së Përgjithshme.

Ambasadori francez i OKB-së Nicolas de Riviere tha: “Askush nuk mund ta shmangë vështrimin e tyre, abstenimi nuk është një opsion”. / KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme