‘Corriere della Sera’: Pushimet në Puglia, më të shtrenjta se në Greqi e Shqipëri

2 Gusht, 2023 - 9:31 pm

Çmimet për pushime në Pulia (rajon në Italinë e Jugut) janë shumë të larta dhe shumë më të larta se në vende të tjera, si Greqia, Shqipëria, shkruan faqja e internetit bari.corriere.it.

Për shembull sipas informacioneve një familje me katër anëtarë shpenzon nga minimumi 160 deri në maksimum 500 euro në ditë.

Pas rekordeve të periudhës së lulëzimit dhe pranive në rritje graduale dhe progresive të regjistruara vitet e fundit, a po humbet Pulia tërheqjen e saj turistike?

Është një reflektim që përshkon operatorët në çdo sektor, nga resortet bregdetare te hoteleria, nga restorantet te tregtarët, të prekur edhe pse jo ende të shtangur nga rënia e pamohueshme në këtë këst të parë të sezonit veror.

Shifrat raportojnë një rënie prej 20 për qind të frekuentimit, e cila, në mënyrë të pashmangshme, reflektohet edhe në sektorë të tjerë të lidhur ngushtë me turizmin.

Në Galipoli, një qytet jugor shpenzimet arrijnë deri në 500 euro në ditë

Arsyeja kryesore, sipas treguesve të tregut, është rritja e tarifave dhe çmimeve. Shoqatat e konsumatorëve kanë kryer sondazhe në terren dhe kanë bërë pyetje që tregojnë se një familje mesatare italiane ka shumë vështirësi për të organizuar pushimet në Pulia.

Ka dallime midis zonave të ndryshme turistike të Pulias, por realiteti është një: çmimet janë të larta.

Nga sondazhet duket se në Salento një familje me katër anëtarë që synon të kalojë një mëngjes në plazh, të hajë në një restorant dhe të flejë në një shtrat dhe mëngjes, një natë duhet të shpenzojë mesatarisht. prej 400/500 euro. Dhe kjo shifër vetëm për një ditë.

Duke hyrë në detaje dhe duke përjashtuar zgjidhjet luksoze, për shembull në Galipoli një ombrellë dhe dy shezlong mund të kushtojnë nga 35 deri në 50 euro në ditë; një dhomë dyshe në një shtrat dhe mëngjes nga 106 deri në 265 për strukturat më elegante; për restorantin nga 35 në 150 euro.

Situata paraqitet disi më ndryshe në Gargano. Këtu një familje me katër anëtarë mund të shpenzonte mesatarisht 300 deri në 400 euro. Konkretisht në Vieste shpenzoni nga 25 deri në 40 euro për një çadër dhe dy shezlong, nga 95 në 150 për një dhomë dyshe në një shtrat dhe mëngjes dhe nga 30 në 150 në një restorant për drekë.

“Fluksi i ulët i turizmit në Pulia dhe rënia e frekuentimit është për shkak të rritjes së çmimeve të shërbimeve turistike, shoqëruar me vështirësinë ekonomike për shkak të çmimit të lartë që ka zbrazur xhepat e familjeve puliane. Së pari Covid, pastaj kriza energjetike, me pasojë rritjen e çmimeve të nevojave elementare, bëri që shumë familje puliane të hiqnin dorë nga pushimet e tyre ose në çdo rast të zgjidhnin destinacione më të lira”, sipas operatorëve turistikë. /atsh/KultPlus.com

Të ngjajshme