Dëshifrimi i popullaritetit

12 Mars, 2020 - 5:30 pm

Si adoleshentë, shumë prej nesh kanë shpenzuar shumë kohë duke u përpjekur për të deshifruar popullaritetin. Por popullariteti vazhdon të na ndikojë edhe në moshën e rritur. Pra, çfarë çon në popullaritet, dhe a ka rëndësi të qenit popullor?

Popullariteti i përcaktuar

Shumica e studiuesve studiojnë popullaritetin duke u treguar pjesëmarrësve një listë të njerëzve që njohin dhe duke u kërkuar atyre që të rrethojnë emrat e individëve që u pëlqejn më së shumti dhe më së paku. Përmes kësaj qasjeje, studiuesit Coie, Dodge dhe Coppotelli (1982) gjetën pesë grupe shoqërore të dallueshme:

  1. Popullor = më i pëlqyeri
  2. Refuzuar = më i papëlqyeshmi
  3. Neglizhentët= ata me pak emër
  4. Kontradiktorë = të dashur dhe të urryer
  5. Mesatare = një përzierje e ndjenjave

Ndër fëmijët e vegjël, aftësia e pëlqimit është masa kryesore e popullaritetit. Aftësia e pëlqimit parashikohet nga miqësia e kombinuar me aftësinë për të lexuar të tjerët. Për shembull, fëmijët që përpiqen shumë për të bërë miqë shpesh ata përfundojnë të refuzuar nëse ata shfaqen shumë të fortë ose vazhdimisht sugjerojnë aktivitete që nuk përputhen me interesat e grupit. Fëmijët tepër agresivë ose impulsiv gjithashtu shpesh refuzohen. Fëmijët e shqetësuar ose mosbesues janë të prirur për tu lënë pas dore, ndërsa fëmijët çrregullues, (si kllounët e klasës) kanë reputacion të diskutueshëm.

Ndërsa rritemi në adoleshencë, popullariteti bëhet një përzierje e dy dimensioneve: mundësia dhe statusi. Në Sh.B.A., statusi i lartë shkon paralelisht me tërheqjen, qasje në burime mbresëlënëse (makina, rroba, etj.), Dhe agresion shoqëror ose mbizotërim. Në shkollë, fëmijët më të njohur zakonisht bëjnë atë që të rriturit e shohin si të rëndësishme, ndërsa adoleshentët më të njohur janë zakonisht ata që bëjnë të kundërtën e asaj që vlerësojnë të rriturit.

Thënë kështu, statusi i lartë është shumë i varur nga kultura. Pra, kulturat kolektiviste, si Kina, i japin një vlerë shumë më të madhe bashkëpunimit sesa agresionit.

Rreziqet e refuzimit dhe neglizhencës

Ndoshta më e rëndësishme se sa popullariteti për tu marrë në konsideratë është ndikimi i të qenit jopopullor. Të qenit i izoluar nuk të bën vetëm të ndjehesh keq; në të vërtetë është e rrezikshme edhe për shëndetin tonë. Studiuesi Cole et al. (2015) zbuloi se ndjenja e të refuzuarit ndikon në shprehjen e gjenit tonë, duke shkaktuar aktivizimin e qelizave të bardha të gjakut për t’u përgatitur për shërimin e plagëve dhe duke ulur imunitetin tonë ndaj viruseve. Pse?

Rezistenca ndaj viruseve (si ftohja) ka më shumë rëndësi kur jemi të rrethuar nga njerëz, ndërsa aftësia për të parandaluar infeksionin ishte më e dobishme për të parët tanë kur ata ishin të vetëm dhe të rrezikuar nga grabitqarët. Ky është një adaptim i dobishëm, por në kohët moderne, izolimi mund të çojë në inflamacion kronik, i cili mund të rezultojë në Alzheimer dhe kancer.

Rreziqet e popullaritetit

Fëmijët dhe të rriturit që shihen si më popullorët marrin më shumë vëmendje dhe kanë më shumë ndikim. Por, pavarësisht përfitimeve të statusit shoqëror, të qenurit shumë popullorë i ka rreziqet e veta, duke përfshirë një varësi ndaj lëvdimit dhe vëmendjes, vetmisë kronike, ankthit dhe abuzimit të substancave. Në një studim të titulluar “Çfarë do që ka ndodhur me fëmijët ‘cool’?” psikologët zbuluan se fëmijët më popullorë në shkollë të mesme zakonisht ” kanë ngecur aty” në adoleshencë, ku shpërblimet shoqërore ishin më të forta, duke mos u përshtatur me kërkesat dhe vlerat e jetës së të rriturve./filozofia.al / KultPlus,com

Të ngjajshme