Dita e dytë e konferencës ndërkombëtare NanoBallkan 2023

18 Tetor, 2023 - 4:14 pm

Përfundoi me sukses dita e dytë e konferencës ndërkombëtare NanoBallkan 2023.

Workshop-i prezantoi kërkimet më të fundit shkencore për perdorimin e inteligjencës artificiale për të krijuar nanomateriale të reja me interes për shumë aplikime që shkojne nga fusha e mjekësise tek ajo e materialeve për industri të ndryshme.

Sesioni mbi inteligjencen artificiale u organizua në bashkëpunim me Universitetin Constructor në Bremen, Gjermani dhe Institutin Katalan te Nanoshkencës dhe Nanoteknologjisë, ICN2, në Barcelonë, Spanjë.

Sesioni i dytë mbi Inteligjencën artificiale dhe nanoteknologjinë u organizua si një tryezë e rrumbullakët.

Sesioni u moderua nga nobelisti prof. Kostya Novoselov me pjesëmarrjen e katër shkencëtarëve, akademiku Arben Merkoçi, ICREA, dhe prof. Stephan Roche, të dy drejtues grupesh shkencore në Barcelonë, Spanjë, prof. Andrey Ustyuzhanin (Singapor) dhe prof. Egor Alekseev nga Constructor Tech (platforma për edukim dhe kërkim).

Në mbasditen e ditës së dytë të konferencës NanoBallkan 2023 u zhvillua edhe workshop-i satelit për menaxhimin e projekteve.

Në këtë workshop kumtuan Linda Pustina, drejtuese e ekipit shqiptar S3, këshilltare e zëvendëskryeministres, Mirela Muça, drejtore e AKKShI-së, Blerjana Bino nga Qendra e Shkencës dhe Inovacionit për Zhvillim (SCiDEV) në Shqipëri dhe Brunilda Çuko nga Drejtoria e Përgjithshme e Pronësisë Industriale në Shqipëri.

Workshopi u drejtua nga akad. Arben Merkoçi.

Në kumtesën e saj Pustina foli mbi rrugën e ndjekur në Shqipëri për të zhvilluar strategjitë e specializimit të mençur (Smart Specialization Strategies, S3) dhe vuri theksin mbi punën e bërë për të krijuar ura lidhëse me diasporën shqiptare të kërkimit shkencor./atsh/KultPlus.com

Të ngjajshme