Drejt Marsit në kërkim të ujit

4 Qershor, 2023 - 9:00 pm

Teknologjia e zhvilluar nga akademikët e Universitetit të Aberdeen do të fluturojë drejt Marsit, në një përpjekje për të provuar se uji mund të formohet në sipërfaqen e planetit.

Pajisja, e krijuar nga Departamenti i Shkencave Planetare të universitetit, do të monitorojë një proces që shkencëtarët besojnë se prodhon ujë në planet, por nuk është parë kurrë.

Instrumenti fillimisht ishte menduar të dërgohej në Mars gjatë një misioni hapësinor të ideuar nga Agjencia Evropiane e Hapësirës dhe homologu i saj rus, por kjo u pezullua pas pushtimit rus të Ukrainës vitin e kaluar.

Financimi nga Agjencia Hapësinore e Mbretërisë së Bashkuar tani do ta shohë pajisjen të ngarkuar në një mision të ardhshëm japonez në Mars, i planifikuar të zhvillohet në pesë deri në 10 vitet e ardhshme.

Uji i lëngshëm nuk është parë kurrë në sipërfaqen e Marsit, por shkencëtarët besojnë se kripërat unike në sipërfaqe thithin ujin nga atmosfera dhe prodhojnë ujë të lëngshëm në formën e shëllirë gjatë natës kur temperatura është më e ulët.

Teknologjia e zhvilluar në universitet, e quajtur Habit (Habitability: Brine Rradiation and Temperature), do të përpiqet të regjistrojë këtë proces.

Ai do të jetë i ngarkuar me llojin e kripërave që dihet se ekzistojnë në Mars, duke lejuar ekipin të monitorojë nëse dhe si kripërat thithin lagështinë nga atmosfera dhe prodhojnë ujë.

Ai gjithashtu do të hetojë sasinë e avullit të ujit në atmosferë, ndryshimet ditore dhe sezonale në temperaturat e tokës dhe ajrit dhe mjedisin e rrezatimit ultraviolet./ KultPlus.com

Të ngjajshme