Fragmenti i Partenonit nga Italia mund të qëndrojë në Greqi përgjithmonë

20 Maj, 2022 - 4:00 pm


Një fragment mermeri i tempullit të Partenonit do të kthehet përgjithmonë në Athinë nga një muze në Itali, një lëvizje domethënëse për Greqinë, e cila ka rritur fushatën e saj për kthimin e skulpturave nga monumenti i saj më i famshëm antik,transmeton KultPlus.

“Fragmenti Fagan” është një fragment mermeri 35 me 31 centimetra (12 me 14 inç) që tregon këmbën e perëndeshës së lashtë greke Artemis. Ishte pjesë e frizit lindor të tempullit të shekullit të 5-të para Krishtit.

Ai u përfshi në koleksionin e konsullit të përgjithshëm britanik të shekullit të 19-të në Siçili, Robert Fagan, një diplomat dhe arkeolog, përpara se të blihej nga Universiteti Mbretëror i Palermos në 1820 nga e veja e tij pas vdekjes së tij.

Nuk është e qartë se si Fagan e fitoi për herë të parë.

Fragmenti iu dha hua Athinës në janar për katër vjet nga Muzeu Arkeologjik Antonio Salinas në Palermo, me një mundësi rinovimi për katër vjet të tjerë.

“I ashtuquajturi fragment Fagan … mund të qëndrojë në Greqi përgjithmonë,” tha të premten ministria e kulturës e Greqisë, duke falënderuar qeverinë siciliane. “Sicilia hap rrugën për kthimin në Greqi të mermerëve të Partenonit,” tha ai.

Miratimi përfundimtar nga ministria e kulturës e Italisë pritet së shpejti, shtoi ai.

Lëvizja është domethënëse për Athinën, e cila vazhdimisht ka kërkuar kthimin e përhershëm nga Muzeu Britanik në Londër të skulpturave 2500-vjeçare që Lordi britanik Elgin hoqi nga tempulli i Akropolit në fillim të shekullit të 19-të, kur Greqia ishte nën sundimin turk osman. .

Muzeu Britanik, kujdestari i mermerëve që përfshijnë rreth gjysmën e frizës 160 metra që zbukuronte Partenonin, ka përjashtuar mundësinë e kthimit të tyre, duke thënë se “skulpturat janë pjesë e trashëgimisë së përbashkët të të gjithëve dhe i kapërcejnë kufijtë kulturorë”.

Greqia e ka rritur fushatën e saj për kthimin e tyre në vitet e fundit pas hapjes së një muzeu të ri në 2009 rrëzë kodrës së Akropolit që shpreson se një ditë do t’i strehojë ata.

Në mars, agjensia kulturore e Kombeve të Bashkuara UNESCO i kërkoi Greqisë dhe MB të zhvillojnë bisedime dhe të arrijnë një zgjidhje për këtë çështje./ KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme