Gazetarja suedeze: Më shumë se gjysma e grave në Kosovë përjetojnë dhunë në familje

25 Gusht, 2020 - 2:45 pm

Dhuna në familje është njëra ndër dukuritë më të shpeshta por dhe më të errëta të shoqërisë tonë. Rrëfimet që dëgjojmë janë të shpeshta, por të pamjaftueshme për të krijuar një vend më të sigurt për gratë e fëmijët që përjetojnë dhunë.

Nëpërmjet një postimi në Facebook, gazetarja, artistja dhe aktivistja për të drejtat e grave Mirja Lakso nga Suedia, ka shkruar se gjatë punës së saj për një artikull për një revistë suedeze në lidhje me dhunën në familje në Kosovë , ajo ka intervistuar një grua e cila për 20 vite ka përjetuar dhunë sistematike nga bashkëshorti i saj.

Sipas Laskos gruaja e kishte shikuar e habitur kur kjo e kishte pyetur nëse ajo përgjatë këtyre 20 viteve ka dalë vetëm në rrugë.

“Sot kam intervistuar një grua në Kosovë që është rrahur nga burri i saj për 20 vjet. Ajo më tregoi për atë kohë që as nuk mund të dilte në kopsht për 3 muaj sepse kishte frikë se një fqinj do të shihte plagët në fytyrë. Kur e pyeta nëse mund të dilte ndonjëherë vetë, si për shëtitje apo vrapim, gjatë 20 viteve, ajo më shikoi sikur isha e çmendur. “ABSOLUTISHT JO. Asnjëherë të vetme gjatë 20 viteve”, ka thënë ajo.

Gjithashtu ajo ka vënë në pah faktin se 68% e grave në Kosovë përjetojnë dhunë në familje dhe sipas saj nuk ka një sistem të vërtetë mbështetës për t’i ndihmuar këto gra dhe për këtë arsye ato mbesin në një vend me abuzuesin e tyre.

Mirja Lakso ka shtuar se ndonëse ekzistojnë strehimore për këto gra, në to nuk lejohet strehimi i fëmijëve që janë më të mëdhenj në moshë. Sipas saj të jetosh si refugjat nuk i ndihmon gratë të jenë ta pavarura.

“Ka strehimore dhe ndihmë urgjente. Por fëmijët më të mëdhenj nuk lejohen të jetojnë në strehimore dhe sa kohë duhet të qëndrojnë viktimat në strehimore? Për pjesën tjetër të jetës së tyre? Të jetosh si refugjat. Nuk është një zgjidhje e gjatë. Nuk i ndihmon gratë të jenë të pavarura”, ka vazhduar statusin e saj Lakso.

Më tutje ajo ka shtuar se në bazë të bisedave që ka zhvilluar me ekspert të ndryshëm një ndër arsyet kryesore që gratë qëndrojnë me abuzuesin e tyre është edhe mungesa e pavarësisë ekonomike. Sipas saj edhe gruaja me të cilën kishte biseduar sot nuk kishte cent në xhep.

Krejt në fund të këtij statusi Mirja Lakso ka shkruar se asaj i duhen informacione për të gjetur viktima të dhunë në familje, strehimoret në të cilat vendosen këto viktima si dhe mundësinë për të intervistuar burrin nga Kamenica për të cilin dyshohet se ka vrarë bashkëshorten e tij. Ajo ka shtuar se të nevojshëm janë edhe udhëheqësit fetar e politik, si dhe ekspertet e fushës.

Më poshtë gjeni statusin e saj të plotë:

Sot kam intervistuar një grua në Kosovë që është rrahur nga burri i saj për 20 vjet. Ajo më tregoi për atë kohë që as nuk mund të dilte në kopsht për 3 muaj sepse kishte frikë se ndonjë fqinj do të shihte plagët në fytyrë.

Kur e pyeta nëse mund të dilte ndonjëherë vetë, si për shëtitje apo vrapim, gjatë 20 viteve, ajo më shikoi sikur isha i çmendur. ABSOLUTISHT JO. Asnjë herë e vetme gjatë 20 viteve.

Dhe gjëja është, pavarësisht se çfarë thonë njerëzit që nuk kanë përvojë, ky është realiteti i shumë grave në Kosovë – dhe jo vetëm në zonat rurale. Duke mos qenë në gjendje të largohen nga shtëpia e tyre kur dëshirojnë dhe lëvizin lirshëm.

68% e grave në Kosovë kanë përjetuar dhunë në familje. Kjo përfshin dhunën fizike, ekonomike, psikologjike dhe seksuale.

68% Kjo është më shumë se gjysma e grave në Kosovë.

Dhe ky është problemi kryesor. Dhuna e burrave ndaj grave.

Një problem tjetër vijues është se nuk ka një sistem të vërtetë mbështetës për t’i ndihmuar këto gra, të cilat më pas mbesin me abuzuesin e tyre.  

Ka strehimore dhe ndihmë urgjente. Por fëmijët më të mëdhenj nuk lejohen të jetojnë në strehimore dhe sa kohë duhet të qëndrojnë viktimat në strehimore? Për pjesën tjetër të jetës së tyre? Të jetosh si refugjat. Nuk është një zgjidhje e gjatë. Nuk i ndihmon gratë të jenë të pavarura.

Sipas ekspertëve me të cilët kam folur deri më tani:

❇️ Mungesa e mundësive financiare për gratë për të lënë abuzuesit e tyre është arsyeja kryesore pse viktimat qëndrojnë. Gruaja që intervistova sot nuk kishte asnjë cent në xhep.

❇️ Ajo që është e nevojshme për të ndihmuar viktimat e dhunës në familje të largohen dhe të mbijetojnë është një lloj programe / pako mbështetëse qeveritare.

(Unë dua të lidhem me të gjithë që punojnë me këtë)

Kështu që tani jam duke punuar për këtë artikull për një revistë suedeze në lidhje me dhunën në familje në Kosovë.

❇️ Kam nevojë për ndihmë për të gjetur viktima për të intervistuar.

❇️ Dua të vizitoj strehimore të ndryshme.

❇️ Unë dua të intervistoj policinë dhe prokurorët.

❇️ Dua të intervistoj burrin që vrau gruan e tij në Kamenica (Kosovë) muajin e kaluar. Edhe familja e saj.

❇️ Unë dua të intervistoj udhëheqësit fetarë dhe politikë.

❇️ Dhe ekspertë të fushës.

Shumë falënderues për të gjithë ndihmën! / KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme