Gjykata Supreme e SHBA-së i jep fund të drejtës kushtetuese për abort

25 Qershor, 2022 - 11:36 am

Miliona gra në SHBA do të humbasin të drejtën kushtetuese për abort, pasi Gjykata Supreme rrëzoi vendimin e saj 50-vjeçar Roe v Wade, transmeton KultPlus.

Aktgjykimi i hap rrugën shteteve individuale që të ndalojnë procedurën.

Gjysma pritet të prezantojnë kufizime ose ndalime të reja. Trembëdhjetë kanë miratuar tashmë të ashtuquajturat ligje të nxitjes për të shpallur automatikisht të jashtëligjshëm abortin.

Presidenti Joe Biden e përshkroi atë si “një gabim tragjik” dhe u kërkoi shteteve të miratojnë ligje për të lejuar procedurën.

Pas vendimit të Gjykatës së Lartë, qasja për abort pritet të ndërpritet për rreth 36 milionë gra të moshës riprodhuese, sipas hulumtimit nga Planned Parenthood, një organizatë e kujdesit shëndetësor që ofron aborte./ KultPlus.com

Të ngjajshme