Hito Steyerl dhe Esther Leslie pjesë e programit publik të Shkollës Verore si Shkollë 2021

3 Gusht, 2021 - 4:15 pm

Stacion – Qendra për Art Bashkëkohor Prishtinë ka kënaqësinë të prezentoj Hito Steyerl dhe Esther Leslie pjesë e Programin Publik të Shkolla Verore si Shkollë 2021.

3 gusht 2021
Vendi: Klubi i Boksit
20:20 Prezentim nga Hito Steyerl
21:30 Prezentim nga Esther Leslie

Hito Steyerl (lindur më 1966 në Mynih, Gjermani) është një regjisore, artiste vizuale, shkrimtare dhe inovatore të dokumentarit të eseve.
Filmat dhe shkrimet e saj zënë një pozicion shumë diskursiv midis fushave të artit, filozofisë dhe politikës, duke përbërë një eksplorim të thellë të imagjinatave shoqërore, kulturore dhe financiare të kapitalizmit të vonë.
Filmat dhe ligjëratat e saj i janë drejtuar gjithnjë e më shumë kontekstit prezantues të artit, ndërsa shkrimi i saj ka qarkulluar gjerësisht përmes publikimit në revista akademike dhe artistike, shpesh në internet.

Ajo studioi Drejtimin e Filmit Dokumentar në Institutin Japonez të Imazhit Lëvizës dhe në HFF – Universiteti i Televizionit dhe Filmit në Mynih. Më pas ajo studioi Filozofi në Akademinë e Arteve në Vjenë, ku mori doktoraturën
Ajo është profesoreshë për Film dhe Video Eksperimentale në UdK – Universiteti i Arteve, Berlin, ku themeloi Qendrën Kërkimore për Politikat Proxy së bashku me Vera Tollmann dhe Boaz Levin.

Ajo ka pasur ekspozita personale në K21, Düsseldorf (2020), Art Gallery of Ontario, Toronto, Park Avenue Armory, New York, Serpentine Galleries, London (2019); Kunstmuseum, Basel, Castello di Rivoli, Torino (2018); Instituti i Artit Bashkëkohor, Boston (2017); Muzeu i Artit Bashkëkohor, Los Angeles (2016); Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia, Madrid, Spanjë; Artistët Space, New York; Instituti i Artit Modern, Brisbane, Australi (2015); Van Abbemuseum, Eidenhoven, Hollandë; ICA, Londër, MB; Künstlerhaus Stuttgart, Gjermani (2014); Muzeu i Artit Bashkëkohor Çikago (2013); Instituti i Artit i Çikagos; E-flux, Nju Jork (2012); Galeria Chisenhale, Londër, MB (2010); Neuer Berliner Kunstverein (2009); dhe Moderna Museet, Stokholm (2008).

Ekspozitat në grup përfshijnë May You Live In Interesting Times, Bienaleja e 58 -të e Venecias, Venecia Itali; Muzeu i Artit Bashkëkohor, Çikago (2018); Castello di Rivoli (2017); Muzeu Whitney i Artit Amerikan, Nju Jork (2016); Pavijoni Gjerman, Bienaleja e 56 -të e Venecias, Venecia, Itali; Hannover Kunstverein, Hannover, Gjermani; CAC Vilnius, Vilnius, Lituani (2015); Cut to Swipe, Muzeu i Artit Modern, Nju Jork; The Darknet, Kunst Halle Sankt Gallen, Zvicër; Bienal de la Imagen en Movimento, Goethe- Institut Buenos Aires, Argjentinë (2014); Rruga e Lopatës: Arti si Arkeologji, MCA Chicago; Nëntë Artistë, Walker Art Center, Minneapolis; Muzeu Stedelijk Amsterdam, Amsterdam, Hollandë; Trienaleja e Bergenit, Bergen, Norvegji; Bienaleja e Venecias (2013); Bienaleja e Taipeit; Bienaleja e Gwangju (2010); documenta 12, Kassel (2007) dhe Manifesta 5, San Sebastian (2004).

Një përzgjedhje e eseve të saj, të botuara në vende të ndryshme, përmblidhen në katër libra: Die Farbe der Wahrheit (Ngjyra e së Vërtetës; Vjenë: Turia Kant, 2008), Të Mjerët e ekranit (Berlin: Sternberg Press, 2012), Përtej Përfaqësimi (Berlin 2016), dhe Arti pa Duty – Arti në Epokën e Luftërave Civile Planetare (Londër: Verso, 2017 / Cyrih: Diaphanes, 2018).
Steyerl jeton dhe punon në Berlin.

Për më shumë informata: https://www.stacion.org/en/Public-Program-2021

Lajme Rreth Atomeve

Pika fillestare për këtë ligjëratë është rishikimi i Walter Benjamin “Lajmet për Lulet”, i cili merret me atë që i ndodh natyrës në Karl Blossfeldt’s Urformen der Kunst, portretet e tij botanike të zmadhuara. Këtu ne eksplorojmë teknikat më të reja të imazhit – ato në shkallë molekulare – veçanërisht imazhe qelizore që qarkullojnë për një vlerësim të gjerë – dhe marrin parasysh pasojat politike të koncepteve të tilla si “çështje aktive”, në lidhje me filozofinë materialiste, poetikën, praktikën politike dhe shoqërore. Çfarë i bën botës dhe nesh për të ‘parë’ në thellësitë e qelizës dhe për ta lyer atë me ngjyra të bukura? Çfarë përpiqet të na tregojë modelimi shkencor bashkëkohor për veten tonë dhe jo veten tonë? Për kë dhe për çfarë mundet ontologjia të inxhinierohet?

Biografia

Esther Leslie është Profesoreshë e Estetikës Politike në Birkbeck, në Universitetin e Londrës. Librat e saj përfshijnë studime të ndryshme dhe përkthime të Walter Benjamin, si dhe Hollywood Flatlands: Animacion, Teoria Kritike dhe Avant Garde (Verso, 2002); Bota sintetike: natyra, arti dhe industria kimike (Reaktion, 2005); Derelicts: krimbat e mendimeve nga rrënojat (Unkant, 2014), Kristale të lëngëta: Shkenca dhe Arti i një forme fluide (Reaktion, 2016) dhe më të thellë në Piramida (me Melanie Jackson: Banner Repeater, 2018). Puna në të ardhmen përfshin kërkime për një ekspozitë në Institutin e Artit Modern të Middlesbrough mbi industritë kimike të veri-lindjes së Anglisë dhe rëndësinë poetike dhe politike të gjalpit në Irlandë për Bienalen e Limerick 2020. / KultPlus.com

Të ngjajshme