Informatori i Tesla: Makinat që drejtojnë vetë nuk janë mjaft të sigurta për rrugët publike

5 Dhjetor, 2023 - 11:31 pm

Një ish-punonjës i Tesla-s i tha BBC-së se beson se teknologjia që fuqizon automjetet autonome të kompanisë amerikane nuk është mjaft e sigurt për t’u përdorur në rrugët publike.

Në maj, Lukasz Krupski dërgoi të dhëna nga gazeta gjermane Handelsblatt që përfshinin ankesat e klientëve për softuerin e frenimit dhe vetëdrejtimit të Tesla-s.

Ai tha se përpjekjet e tij për të ngritur shqetësime u injoruan në kompani. Tesla nuk iu përgjigj kërkesave për koment.

Elon Musk, CEO i Tesla, promovoi teknologjinë e tij autonome të automjeteve.

“Tesla ka deri tani inteligjencën artificiale më të mirë në botën reale”, tha Musk në njoftimin e X të shtunën.

Por në intervistën e tij të parë në Mbretërinë e Bashkuar, Krupski tha se ishte i shqetësuar për mënyrën se si inteligjenca artificiale po përdorej për të fuqizuar shërbimin Autopilot të Teslës. Veçoria Autopilot, për shembull, përfshin drejtimin e asistuar dhe parkimin, por pavarësisht emrit, ai ende kërkon një shofer njerëzor me duart e tyre në timon.

“Unë mendoj se hardueri nuk është gati dhe softueri është gati.” Kjo na prek të gjithëve sepse ne në fakt po marrim pjesë në një eksperiment në rrugë publike. Pra, edhe nëse nuk keni një Tesla, fëmijët tuaj janë ende përdorues të rrugës”, tha Krupski për BBC.

Frenim fantazmë

Krupski thotë se ka gjetur prova në të dhënat e kompanisë që tregojnë se kërkesat për funksionimin e sigurt të automjeteve që kishin një nivel të caktuar autonomie nuk ishin respektuar.

Ai shtoi se edhe punonjësit e Tesla-s i kanë thënë atij për automjetet që frenojnë rastësisht në përgjigje të pengesave inekzistente, të njohura si “frenim fantazmë”. Ajo u shfaq gjithashtu në të dhënat që mori për ankesat e klientëve.

Sipas të dhënave të Tesla-s, në fund të vitit 2022, klientët amerikanë që përdorin Autopilot kishin mesatarisht një aksident që përfshin hapjen e airbag-it çdo tetë milionë kilometra të drejtuar. Pretendohet se drejtuesit e Tesla-s nuk e kanë përdorur atë mesatarisht 2.2 milionë kilometra. Mesatarja e përgjithshme për shoferët amerikanë ishte një herë në milion kilometra.

Krupski tha se ai ndihej i detyruar të ndajë gjetjet me autoritetet e mbrojtjes së të dhënave. Departamenti Amerikan i Drejtësisë ka hetuar Teslën që nga janari mbi pretendimet e saj në lidhje me veçoritë e tij vetë-drejtuese.

Tesla është përballur gjithashtu me një shqyrtim të ngjashëm dhe pyetje në lidhje me sistemin e saj Autopilot nga agjenci të tjera, të tilla si Administrata Kombëtare e Sigurisë së Trafikut në Autostrada.

Gazeta gjermane Handelsblatt botoi “skedarët Tesla” pasi Krupski ndau 100 GB të dhëna të brendshme që zbuloi. Autoriteti kombëtar i mbrojtjes së të dhënave në Holandë, ku ndodhet selia evropiane e Tesla-s, konfirmoi për BBC se ishte njoftuar për shkeljen e të dhënave dhe po shqyrtonte kërkesën.

Krupski tha se përvoja e tij gjashtëmujore si sinjalizues ishte e tmerrshme.

“Ndonjëherë mezi fle natën,” tha ai për BBC. Sidoqoftë, puna e tij u njoh nga të tjerët – atij iu dha çmimi “Programi për sinjalizimin e fjalës së lirë”.

Jack Stilgo, një asistent profesor në Kolegjin Universitar në Londër, i cili hulumton automjetet autonome, tha se pretendimet e Krupskit ngritën shqetësime rreth teknologjisë: “Ky është një lloj testi i egër i inteligjencës artificiale, në rrugë të hapur”.

Qeveria e Mbretërisë së Bashkuar njoftoi Aktin e Automated Vehicles në fillim të nëntorit për të krijuar një kuadër ligjor për makinat autonome.

“Do të duhet të shohim se si do të zhvillohet projektligji dhe nëse do të merret me të gjitha gjërat e reja rreth teknologjisë”, shtoi Prof. Stilgo për BBC./alsatm/KultPlus.com

Të ngjajshme