Iniciativa rajonale “Pema e miqësisë” përfshinë mbjelljen e 400 pemëve

29 Tetor, 2020 - 3:00 pm

Fondi Evropian për Ballkanin (EFB) ka nisur iniciativën “Pema e Miqësisë” e cila do të përfshijë mbjelljen e 400 pemëve në të gjitha kryeqytetet e Ballkanit Perëndimor. Ideja pas saj është që të kompensohet dëmi nga emetimet e CO2 të cilat ndodhën për shkak të udhëtimeve në 2019. Qëllimi i këtij veprimi është të tregoj se duke marrë përgjegjësi individuale, mund të bëhet një ndryshim në nivelin lokal dhe rajonal.

Pemët do të mbillen njëkohësisht, më 30 Tetor, në Beograd, Shkup, Prishtinë, Tiranë, Podgoricë dhe Sarajevë, me partnerë të shumtë lokalë që kanë treguar gatishmërinë për mbështetje vullnetare dhe logjistike.

“Kjo ngjarje ka për qëllim që të rrisë ndërgjegjësimin e qytetarëve të rajonit të Ballkanit në lidhje me pasojat e veprimeve të tyre individuale në ndotjen e mjedisit. Ne jemi shumë të kënaqur që kemi vendosur bashkëpunim me partnerët relevantë të nivelit lokal në promovimin e kësaj çështjeje”, shpjegoi Aleksandra Tomanić, Drejtore Ekzekutive e EFB.

“Rrethanat e vazhdueshme të lidhura me pandeminë na kanë parandaluar që të përfshijmë qytetarë në këtë aktivitet, siç ishte planifikuar fillimisht, por mesazhi kryesor mbetet, domethënë rëndësia e vendimeve të çdo individi, siç është zgjedhja e një mjeti transporti të ndërgjegjshëm për mjedisin, për për të ndihmuar veten dhe të tjerët ”, shtoi Katarina Tadić, Menaxhere e Programit EFB.

Përveç rëndësisë simbolike dhe motivuese të kësaj ngjarje, organizatorët kanë vendosur që të rrisin ndërgjegjësimin edhe për ndotjen gjithnjë e më të zakonshme të ajrit në vendet e rajonit:

“Vitin e kaluar, qytetet në rajon kanë pushtuar në mënyrë të përsëritur listat e qyteteve më të ndotura në botë, dhe për këtë arsye është e rëndësishme të ndërmerren hapa të përbashkët dhe konkretë drejt parandalimit të përsëritjes së kësaj. Mbjellja e pemëve është një nga hapat më të thjeshtë dhe më të rëndësishëm në këtë drejtim”, theksoi Tadić.

Një rëndësi e veçantë e aksionit “Pema e Miqësisë” është lidhja dhe veprimi i përbashkët rajonal nga organizatat që merren me aktivizëm, me shumë përvojë pune në komunitetet lokale: Për Sarajevën e Pastër dhe të Bukur nga Sarajeva, Instituti i Menaxhimit të Territorit dhe Mjedisit nga Tirana, Sbunker/truAktiv nga Prishtina, Smog Alarm, Air Care dhe Treebank nga Shkupi Shkupi, OZON nga Podgorica dhe E Drejta për Qytetin, Pyjet Këndojnë dhe Rrugë për Çiklistët nga Beogradi.

Në Prishtinë, më 31 tetor nga ora 11:00 do të mbjellën 60 pemë në lokacione të ndryshme të qytetit nga aktivistët e komunitetit truAktiv, kështu duke ndikuar në ndërgjegjësimin e njerëzve të cilët jetojnë në Prishtinë dhe Kosovë për mbrojtjen e ambientit dhe pasojat e veprimeve të tyre individuale dhe ndotjes të ajrit. / KultPlus.com

Të ngjajshme