Inteligjenca artificiale do të prekë rreth 40% të vendeve të punës

18 Janar, 2024 - 9:56 pm

Drejtoresha Menaxhuese e FMN-së, Kristalina Georgieva parashikon se inteligjenca artificiale do të prekë rreth 40% të vendeve të punës në mbarë botën.

“Ekonomitë e përparuara përballen me rreziqe më të mëdha nga AI, por edhe më shumë mundësi për të shfrytëzuar përfitimet e saj, krahasuar me tregjet në zhvillim dhe ekonomitë në zhvillim”,vëren Georgieva në tekstin e saj, duke cituar analizën e fundit të FMN-së për këtë temë.

Kjo është për shkak të aftësisë së inteligjencës artificiale për të ndikuar në punët me aftësi të larta, nënvizon ajo. Dhe kjo do të thotë se në rastin e ekonomive të përparuara, rreth 60% e vendeve të punës mund të preken nga inteligjenca artificiale, sipas saj.

“Pothuajse gjysma e vendeve të punës mund të përfitojnë nga integrimi i inteligjencës artificiale, duke rritur produktivitetin. Për gjysmën tjetër, aplikacionet e AI mund të kryejnë detyra thelbësore të kryera aktualisht nga njerëzit, që do të nënkuptojë një reduktim të kërkesës për punë, duke çuar në paga më të ulëta dhe reduktim të punësimit. Në rastet më ekstreme, disa nga këto punë mund të zhduken”, shtoi ajo.

Për krahasim, Georgieva pret që tregjet në zhvillim dhe ekonomitë në zhvillim të përballen me më pak ndikim të menjëhershëm nga AI.

Megjithatë, në çdo rast, ajo u bën thirrje politikëbërësve të ndërmarrin veprime për pabarazinë e mundshme dhe tensionet sociale që mund të sjellë teknologjia e re. Ajo u bëri thirrje gjithashtu vendeve të krijojnë rrjeta gjithëpërfshirëse të sigurisë sociale dhe të ofrojnë programe rikualifikimi për punëtorët e cenueshëm.

FMN nuk është e vetmja në paralajmërimin për inteligjencën artificiale. Në mars, Goldman Sachs tha në një raport se inteligjenca artificiale mund të ndikojë në më shumë se 300 milionë vende pune./KultPlus.com

Të ngjajshme