Izraeli pranon ndryshimin e tekstit të këngës për Eurovision 2024

3 Mars, 2024 - 11:15 pm

Transmetuesi publik i Izraelit ka kërkuar ndryshime në tekstin e këngës së paraqitur për konkursin e këtij viti në Eurovizion.

Organizatorët e ndaluan atë javën e kaluar për shkeljen e rregullave mbi neutralitetin politik.

Transmetuesi izraelit Kan ishte zotuar të mos ndryshonte tekstin e shiut të tetorit – një referencë e dukshme ndaj sulmit të Hamasit ndaj Izraelit më 7 tetor, raporton BBC.

Por presidenti i Izraelit Isaac Herzog bëri thirrje për “rregullime të nevojshme” për të siguruar që Izraeli të mund të hyjë në shfaqje.

Izraeli ka fituar katër herë më parë Eurovision Song Contest. Ngjarja e këtij viti do të mbahet në Suedi – i cili fitoi përmbajtjen e vitit të kaluar – në maj.

Kan është në procesin e zgjedhjes së hyrjes së tij, me October Rain kryesues dhe Dance Forever në vendin e dytë.

Në një deklaratë të dielën, Kan tha se kishte kontaktuar me tekstshkruesit e të dy këngëve dhe u kishte kërkuar atyre që “të ripërshtatnin tekstet, duke ruajtur lirinë e tyre artistike”.

Presidenti Herzog, shtoi ai, kishte “theksuar se pikërisht në një kohë kur ata që na urrejnë po kërkojnë të shtypin dhe bojkotojnë Shtetin e Izraelit”, vendi “duhet të ngrejë zërin” në forumet ndërkombëtare.

Muajin e kaluar, kur Unioni Evropian i Transmetuesve tha se po vlerësonte tekstin, Kan tha se “nuk kishte ndërmend ta zëvendësonte këngën”.

Hyrja e Izraelit, që do të performohet nga këngëtari 20-vjeçar Eden Golan, do të konfirmohet të dielën e ardhshme.

Të ngjajshme