Karnavalet e Notting Hill këtë vit në mënyrë virtuale

27 Gusht, 2020 - 1:20 pm

Karnavalet Notting Hill është një nga ngjarjet më të mëdha në botë dhe më elektrizuese, në natyrë. Ndërsa bëhet dixhitale për vitin 2020, Lou Mensah reflekton në ndikimin e tij historik dhe politik.

Pas një seri sulmesh me motive racore ndaj banorëve të Indisë Perëndimore të zonës së Notting Hill në perëndim të Londrës në gusht 1958, aktivistja për të drejtat e njeriut Trinidadiane Claudia Jones vendosi të krijojë një takim të veçantë në një përpjekje për të unifikuar komunitetin.

I quajtur si “Karnavali i Karaibeve”, dhe i transmetuar në BBC, kjo ngjarje u mbajt gjatë janarit, në sallën e qytetit të Pancras. Jones, atëherë pak mund ta imagjinonte që më shumë se 60 vjet më vonë, kjo shprehje e solidaritetit të komunitetit do të rritej për t’u bërë festa më e madhe në rrugë në Evropë dhe një ngjarje që është bërë një gur themeli i kulturës britanike, shkruan BBC, transmeton KultPlus.

Mbajtur në bashkinë e qytetit të Shën Pancras në Janar 1959, Karnavali i Karaibeve mbolli farat për ahengun në rrugë që tani njihet si karnavali i Notting Hill.

Këtë vit, për t’i mbajtur njerëzit të mbrojtur nga pandemia, Karnavalet e Notting Hill (NHC) do të transmetohen online si një seri ngjarjesh që festojnë origjinën dhe shpirtin e saj. Ani pse njerëzit nuk mund të mblidhen ballë për ballë, është më jetike se kurrë kanalizimi i kësaj fryme.

Kuptimi i karnavalit

Për ambasadoren e Karnavaleve të Notting Hill (NHC), Fiona Compton, origjina e Karnavalit është revolucionare. Ata kthehen në shekullin e 17-të kur, ndërsa kolonizatorët evropianë mbanin topa maskaradash të Kreshmës, afrikanët e skllavëruar organizuan festimet e tyre. Por siç thekson Compton, këto ishin një formë e rebelimit.

“Brenda Karnavalit, ekziston një mision shpirtëror, një festë e lirisë. Procesioni është përfaqësimi i lirisë së lëvizjes që nuk e kemi pasur më parë”, thotë Fiona Compton

Ndikimi i saj muzikor

Artistikisht, ndikimi i karnavalit në muzikën britanike nuk mund të nënvlerësohet, përmes melodive kalypso dhe reggae që kanë qenë në thelb të saj. / KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme