Katedralja e Shën Demetrit Megalomartir në Horën e Arbëreshëve

6 Shkurt, 2021 - 8:34 pm

Katedralja e Shën Demetrit Megalomartir në Horën e Arbëreshëve arrihet përmes një shkalle të vonë në stilin barok. Fasada tregon dy mozaikë të shkollës Monreale të vitit 1960 që përshkruajnë Krishtin në fron të rrethuar nga figurat e Shën Gjergjit dhe Shën Dhimitrit.

Ndërtesa ka tre anije, të ndara nga dy rreshta me shtatë kolona mermeri. Një ikonostas imponues prej druri mbulon tre absidat. Absida kryesore, fillimisht e kthyer nga lindja sipas kanunit bizantin, u zhvendos drejt perëndimit në rindërtimin e shekullit të 16-të. Midis 1641 dhe 1644 Pietro Novelli pikturoi afresket në absidat.

Në qendër përfaqësohet Lartësimi i Trinisë, në të djathtën Krishti duke u ngjitur në qiell. Në rreshtin e majtë ekziston një pikturë e madhe vaji në kanavacë (D’Antoni A., 1845) që përshkruan Shën Nikollën duke u dhënë mallrat e tij të varfërve. Vepra më e vjetër me rëndësinë më të madhe artistike është Ikona e Krishtit me Marinë nga shkolla Sienese e vitit 1500, e vetmja e pikturuar me tempera vezë.

Në murin e djathtë, në lidhje me hyrjen kryesore, është varri i At G. Guzzetta, një nga njerëzit më të shquar të Horës. Pas restaurimeve të reja (1960) kori u shndërrua dhe u zgjerua dhe qemeri i fuçisë së naosit qendror u zëvendësua me një çati me kafe me zbukurime ari. Shenjat e dy stileve janë të dukshme në kishë: një perëndimore, i përfaqësuar nga afresket nga Novelli dhe nga piktura të ndryshme në kanavacë; tjetri oriental, i vërtetuar nga ikonostasi dhe ikonat e vendosura në korridoret anësore. Kohët e fundit katedralja është zbukuruar me afreske të reja./ KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme