Krejt çka duhet të dini për kantonet zvicerane

3 Mars, 2021 - 10:00 am

Kantonet luajnë një rol jashtëzakonisht të rëndësishëm në jetën zvicerane. Por çfarë bëjnë konkretisht dhe çfarë fuqish kanë? Lexoni për të mësuar më shumë.

Ekzistojnë tre nivele të pushtetit në Zvicër.

Zvicra është një federatë me tre nivele të pushtetit shtetëror: Konfederata, kantonet dhe, së fundmi, komunat, të cilat janë njësia më e vogël politike në vend.

Të gjithë kantonet gëzojnë status të barabartë

Federata Zvicerane është e përbërë nga 26 kantone, të cilat janë paksa si shtetet në SH.B.A. Flamujt dallues të kantoneve (të cilët janë të gjithë katrorë si flamuri kombëtar i Zvicrës) mund të shihen kudo që nga ndërtesat publike deri te targat e makinave, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.

Zviceranët janë shumë besnikë ndaj kantoneve, të gjitha kanë identitetin e tyre unik, historinë, traditat dhe madje edhe festat publike.

Në vitin 2017, Cyrihu kishte popullsinë më të madhe me pak më shumë se 1.5 milion banorë, ndërsa në skajin tjetër të shkallës Appenzell Innerrhoden kishte rreth vetëm 16,100 banorë. Graubünden është më i madhi për sa i përket kilometrave katrorë (7,105 km2), ndërsa Bazeli është më i vogli (vetëm 37 km2).

Sidoqoftë, pavarësisht nga ndryshimet në popullsi, të gjitha 26 kantonet e Zvicrës kanë status dhe të drejta të barabarta sipas kushtetutës, përcjell tutje albinfo.ch.

Për të siguruar që zërat kantonalë të dëgjohen në parlamentin kombëtar zviceran, të gjithë kantonet dërgojnë dy përfaqësues në senatin zviceran, me përjashtim të ish-gjysmë kantoneve (të tilla si Appenzell Innerrhoden dhe Appenzell Ausserrhoden) që dërgojnë një secili.

Në dhomën e ulët të parlamentit zviceran, përkundrazi, vendet zgjedhore caktohen sipas popullsisë kantonale.

Kantonet kanë fuqi të gjera

Sipas kushtetutës zvicerane, Konfederata “ndërmerr vetëm detyra që kantonet nuk janë në gjendje t’i kryejnë ose që kërkojnë rregullim uniform nga Konfederata”.

Për shembull, Konfederata merr drejtimin e çështjeve, duke përfshirë politikën e jashtme, mbrojtjen dhe sigurinë kombëtare, si dhe politikat doganore dhe monetare.

Ka një numër fushash – siç është arsimi i lartë – ku pushteti ndahet.

E rëndësishmja, ligji kantonal nuk duhet të kundërshtojë legjislacionin federal.

Sidoqoftë, kantonet kanë një rol të madh në çështjet kryesore duke përfshirë buxhetin, sistemet politike dhe taksat e tyre. Ata gjithashtu kryejnë detyra që komunat nuk janë në gjendje të kryejnë.

Në përgjithësi, komunat administrojnë sistemin shkollor lokal dhe rrugët lokale së bashku me planifikimin dhe taksimin vendor, përcjell tutje albinfo.ch.

Ju do të keni kontakt me autoritetet tuaja kantonale

Nëse jeni i huaj që jetoni në Zvicër, do të keni kontakt me autoritetet kantonale kur bëhet fjalë për lejet e punës. Këto lëshohen nga kantonet dhe në rastin e lejeve B (rezidentë të huaj), ju mund të jetoni vetëm në kantonin ku është lëshuar leja juaj.

Ju gjithashtu do të keni nevojë të kontaktoni kantonin tuaj për çështje makine dhe leje drejtimi, ndërsa ka të ngjarë të keni kontakte edhe me kantone nëse po aplikoni për nënshtetësi zvicerane. Për këtë çështje të fundit, kantonet dhe komunat shpesh kanë proceset e tyre. / KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme