Liri Gero, 17-të vjeçarja që luftoi edhe e plagosur, por më pas nazistët i vunë zjarrin

6 Tetor, 2022 - 10:39 am

Liri Gero lindi në Fier, në vitin 1926. Në një moshë shumë të re mori pjesë në rezistencë, brenda grupimeve komuniste që kundërshtojnë pushtimin fashist.

Shtëpia e saj ishte një nga “shtëpitë e sigurta” të përdorura nga anëtarët e rezistencës për aktivitetet e tyre. Më 14 shtator 1943 Gero dhe 67 vajza të tjera nga rrethi Fieri, 68 gjithsej iu bashkuan radhëve të partizanëve të Lëvizjes Nacionalçlirimtare në të njëjtën natë, një moment i shquar në historinë e rezistencës shqiptare, duke marrë parasysh faktin se Fieri kishte në epokë rreth 5000 banorë.

Liri Gero u bashkua me Brigadën e 16-të Sulmuese. Më 6 tetor 1944, ndërsa luftonte forcat gjermane përgjatë rrugës nacionale në Çukas pranë Lushnjës, ajo u plagos rëndë. Pa qenë në gjendje të lëvizte, ajo vazhdoi të luftonte derisa dha shpirt. Nazistët e gjetën atë pa ndjenja. Të zemëruar nga rezistenca e papritur e 17-vjeçares, ata e lidhën atë në një pemë, i hodhën benzinë dhe i vunë zjarrin.

Ajo mori pas vdekjes titullin “Heroinë e Popullit”. Monumenti i saj është vendosur në një nga parqet kryesore të Fierit që nga viti 2010. Një shkollë dhe një lagje në Fier gjithashtu mbajnë emrin e saj. / KultPlus.com

Të ngjajshme