Ministrja Dumoshi priti në takim Drejtoreshën e Qendrës së Studimeve dhe Publikimeve për Arbëreshët, Diana Kastrati

19 Qershor, 2020 - 5:33 pm

Sot, Ministrja e Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Vlora Dumoshi, priti në takim Diana Kastratin nga Qendra e Studimeve dhe Publikimeve për Arbëreshët, qendër kjo e krijuar së fundmi, që njëkohësisht është institucioni i parë në historinë e shtetit shqiptar me fokus ekskluziv studimet e specializuara që ngërthejnë gjithë universin kulturor, historik, letrar, social dhe antropologjik të komunitetit arbëresh, si një trashëgimi unike kulturore në mbarë botën.

Gjatë këtij takimi Ministrja Dumoshi tha se ndihet e nderuar nga vizita e Drejtoreshës Kastrati duke e vlerësuar lart ruajtjen e kulturës dhe të trashëgimisë arbëreshe. Ministrja Dumoshi e njoftoi zonjën Kastrati se nuk mungon interesimi dhe aktivitetet bashkëpunuese me arbëreshët. Ajo shtoi se aktivitetet e tilla janë të mirëseardhura dhe nuk kanë munguar që nga vitet e 70-ta, përmes Seminarit Ndërkombëtarë për Gjuhën, Letërsinë dhe Kulturën shqiptare ku ka pasur organizime për arbëreshët, në krye me profesorin Anton Belushi dhe shumë profesor tjerë. Edhe në nivelin studimor Universiteti i Prishtinës organizon aktivitete çdo vit.

“Ansambli i Këngëve dhe Valleve “Shota” si institucion vartës i Ministrisë së Kulturës në raportuarin e saj ka vallen arbëreshe, të cilën e prezanton në ngjarje të ndryshme kulturore të shoqëruar me veshjen arbëreshe” tha Ministrja Dumoshi.

Ndërkaq Drejtoresha Diana Kastrati tha se fokusi i kësaj qendre është tek arbëreshët e Italisë së Jugut dhe të Zarës së Kroacisë dhe ka për synim sensibilizimin e popullatës nëpërmjet studimeve të ndryshme që ngërthejnë gjithë universin kulturor, historik, letrar e social të komunitetit arbëresh, si një trashëgimi e veçantë kulturore.

“Vizita ime në Prishtinë ka për qëllim vënien e kontakteve me institucionet kryesore, siç janë Akademia e Shkencave, Biblioteka Kombëtare, Instituti për Mbrojtjen e Monumenteve të Trashëgimisë Kulturore etj., për të bërë marrëveshje bashkëpunimi sa i përket prodhimtarisë së kulturës arbëreshe”- tha drejtoresha Kastrati. /KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme