Misteri që fshihet pas ndërtesave pa perde në Holandë

13 Shkurt, 2023 - 11:00 pm

Ndërtesat në Holandë në shumicën e tyre nuk kanë perde.

Nëse keni pasur ndonjëherë mundësinë të shëtisni nëpër Amsterdam ose në disa qytete të tjera holandeze, do të vini re se askund nuk ka perde, shkruan “Xpat”.

Holandezët njihen si një popull shumë miqësor, siguria dhe kënaqësia e përgjithshme janë prioritetet që ndiqen në këtë vend. Gjithashtu, kultura e tyre përshkruhet si jashtëzakonisht liberale dhe e hapur, dhe temat tabu nuk dihen.

Nëse keni vizituar ndonjëherë vendin e tulipanëve, sigurisht që e keni ndjerë atmosferën e përshkruar, si dhe keni përjetuar që banorët e saj nuk e kanë problem të ndajnë privatësinë e tyre.

Një nga treguesit e mësipërm është i pazakontë – në Holandë, rrallë do të shihni perde në një dritare.

Arkitektura holandeze dhe ndërtesat e apartamenteve janë zakonisht arsyeja e parë për të kënaqur vizitorët. Të gjitha ndërtesat janë vizualisht të ngjashme, shumë të ngushta dhe të larta, dhe materialet dominuese janë tulla dhe druri.

Më herët, shteti taksonte ndërtimin në gjerësi, dhe holandezët filluan të ndërtonin pasuritë e tyre të paluajtshme në lartësi për të paguar më pak taksa.

Kështu, për shembull, ndërsa ecni përgjatë kanaleve të Amsterdamit, do të ecni edhe përgjatë shtëpive të ngushta, të larta, të lidhura me maksimum pesë kate dhe tre dritare të ngushta për kat.

Duke ecur nëpër rrugët e qyteteve holandeze, veçanërisht në mbrëmje, do të keni mundësi të shikoni në shtëpitë e njerëzve të tjerë dhe të shihni brendësinë e tyre. Nuk është e pazakontë për holandezët, përkundrazi, është e dëshirueshme.

Shpjegimi i pranuar i këtij fenomeni daton që në mesjetë, nga kalvinizmi, një degë e protestantizmit, e cila dikton se qytetarët e sinqertë nuk kanë asgjë për të fshehur dhe se perdet në dritare mund të tregojnë të kundërtën. Holandezët i përmbahen kësaj, duke besuar se një pamje e lirë e shtëpisë së tyre dëshmon se ata nuk kanë sekrete.

Padyshim, miti më popullor daton në kohën kur burrat kalonin shumë kohë në det, larg shtëpisë dhe larg grave të tyre. Perdet e hapura siguruan që këto zonja të vetmuara të mos bënin asgjë “të gabuar” derisa burrat e tyre ishin larg.

Perdet e mbyllura ngrinin dyshime, ndërsa perdet e hapura ruanin nga çdo thashetheme.

Ekziston edhe një histori që ata nuk vendosin perde në dritare sepse duan t’u tregojnë të tjerëve se sa të pasur janë dhe ata e konsiderojnë shtëpinë një prezantim të qëndrueshëm të kësaj.

Tendencat në dizajnin e brendshëm sigurisht që po ndryshojnë, ndaj sot ka disa dritare me perde, por në përgjithësi ky rregull i pazakontë ka mbetur në zbatim te holandezët. / KultPlus.com

Të ngjajshme