Muzeu italian përdor kamerat për të gjurmuar lidhjen e vizitorëve me artin

10 Gusht, 2021 - 2:00 pm

Kuratorët e muzeut shpesh inkurajojnë vizitorët të studiojnë artin gjatë. (Slow Art Day, një ngjarje vjetore që kërkon nga pjesëmarrësit të kalojnë pesë deri në dhjetë minuta duke shikuar një vepër arti të vetme, e ilustron këtë mendim.)

Tani, raporton Flavia Rotondi për Bloomberg CityLab, studiuesit në Bolonjë, Itali, po vendosin në qendër të vëmendjes vetë vizitorët, transmeton KultPlus.

Sipas një deklarate, një ekip që punon me ENEA, agjencinë kombëtare italiane për teknologjitë e reja dhe Istituzione Bologna Musei instaluan 14 kamera të vogla që përdorin inteligjencën artificiale (AI) për të studiuar shprehjet e fytyrës, qëndrimin dhe pozicionimin e vizitorëve që kalojnë nëpër galeritë të Koleksioneve të Artit të qytetit.

Të dhënat transmetohen në një server dhe analizohen për të nxjerrë përfundime më të gjera në lidhje me veprat e veçanta të artit.

Studiuesi i ENEA Riccardo Scipinotti doli me nismën, të titulluar ShareArt, në vitin 2016, por zbatimi i saj filloi këtë vit.

Sistemi regjistron sa kohë vizitorët shikojnë artin, shtigjet që ata kalojnë nëpër galeri, ku sytë e tyre tërhiqen nga piktura të veçanta dhe metrika të tjera që përbëjnë kolektivisht atë që studiuesit e quajnë “vlera tërheqëse” e artit, sipas Bloomberg./KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme