Pamje nga qyteti shpellor në Gjeorgji

29 Nëntor, 2021 - 5:00 pm

E shtrirë nëpër shpatet e Erushetit, mbi luginën e lumit Kura, Vardzia është qyteti shpellor më i shquar i Gjeorgjisë.

I gdhendur në shkëmb, ai përbëhet nga 6,000 dhoma të shpërndara në 19 nivele, duke përfshirë 25 bodrume vere, një manastir, 15 kishëza dhe një farmaci, të gjitha të bashkuara për të krijuar një qytet dhe manastir të shekullit të 6-të.

I konceptuar dhe ndërtuar për herë të parë si një kështjellë në shekullin e 12-të nën mbretërimin e Giorgi III, ishte vajza e tij që e projektoi.

Nën syrin e saj vigjilent, një seri e përpunuar shpellash dhe dhomash u gërmuan thellë në barkun e Erushetit, mes tyre një tunel i fshehtë shpëtimi dhe salla qorre për të ngatërruar armiqtë.

Me kalimin e viteve, ajo u shndërrua shpejt në një manastir të gjerë, qendër kulturore dhe kështjellë sulmuese.

Vardzia ishte shtëpia e rreth 2,000 murgjve, strehonte dhjetëra-mijëra banorë dhe falë tarracave pjellore dhe një sistemi kompleks vaditjeje, ishte një qytet funksioinal.

Në krye të saj ishte Tamara e Madhe, një monarke legjendare që fitoi titullin e mbretit. Gjatë mbretërimit të saj gati 30-vjeçar, Gjeorgjia lulëzoi politikisht dhe territorialisht.

Sado i begatë, suksesi i Varxhias ishte relativisht i shkurtër. Në vitin 1283, një tërmet tronditi rajonin, duke shkatërruar më shumë se 70% të qytetit dhe duke hedhur murin e jashtëm në një ortek të përmasave biblike.

E mbetur pa një mbrojtje të fortë, shumica e Vardzias u largua, duke lënë pas vetëm murgjit e palëkundur. Sot numërohen rreth 500 shpella të mbetura, duke përfshirë një farmaci, bodrumet e verës dhe labirinti i tuneleve./Ora News / KultPlus.com

Të ngjajshme