Përfundojnë gërmimet arkeologjike në ‘Varrin e Ҫifutit’

28 Dhjetor, 2022 - 12:10 pm

Gërmimet arkeologjike për nxjerrjen dhe dokumentimin e monumentit funerar i quajtur “Varri i Ҫifutit”, kanë përfunduar.

Arkitektura e varrit përbëhet nga një strukturë monumentale, e cila përfshin brenda tij dy varre me arkitekturë më të thjeshtë, prej murature tullash dhe me blloqe guri.

Paraprakisht mund të thuhet se varri daton në shek. III-II p.Kr, datim i cili pret të saktësohet nga studimet në vijim. Monumenti ka elemente unikale në teknikën e ndërtimit dhe është përfaqësuesi më monumental i varreve me platformë drejtkëndore në territorin e Shqipërisë.

Krahas nxjerrjes së plotë dhe dokumentimit, DRTK-Vlorë do të vijojë me hartimin e projektit të restaurimit dhe integrimin e tij në një itinerar vizitash, për vizitorët e shumtë, që zgjedhin të vizitojnë parkun arkeologjik të Amantias.

Zbulimi i plotë i këtij monumenti konfirmon potencialin e madh arkeologjik dhe vlerat unikale të qytetit antik të Amantias, si një qendër e rëndësishme e Ilirisë antike./atsh/ KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme