Pse rëra e shkretëtirës në Pellgun Tularosa është e bardhë?

10 Gusht, 2021 - 11:20 pm

Rreth 26 kilometra nga Almogard në New Mexico është një shkretëtirë madhështore dhe e pazakontë – krejtësisht e bardhë dhe e ftohtë.

Qindra miliona vjet më parë, uji rrodhi në vendin e Pellgut të sotëm Tularosa, duke sjellë me vete kristale gjipsi nga malet Sacramento dhe San Andres.

Kështu u formua liqeni Lucero, i cili, megjithatë, nuk mbijetoi – uji i tij avulloi dhe shtresat e kristaleve të gjipsit mbetën në fund. Pastaj natyra doli në skenë: shiu po binte, erërat po frynin, dhe gjipsi po imtësohej derisa e la shkretëtirën prapa.

Shkretëtira zë një territor prej rreth 700 metrash katrorë, por dunat e saj mund të jenë të larta deri në 15 metra.

Pra, ndryshe nga shkretëtirat e tjera, kjo hapësirë e madhe në New Mexico nuk është e mbuluar me rërë të bërë nga kuarci, por rëra e saj është e përbërë nga kristale gjipsi.

Ky nuk është ndryshimi i vetëm midis kësaj dhe shkretëtirave të tjera të botës.

Nëse prekni rërën e shkretëtirës së bardhë, do të vini re se është plotësisht e ftohtë, sepse shkalla e avullimit është e lartë dhe rëra e saj reflekton rrezet e diellit në vend që të thithë nxehtësi. / KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme