Shoqata ‘Trojet e Arbrit’ organizon sesion shkencor për veprimtarinë e Zef Oroshit

5 Shkurt, 2022 - 11:15 pm

Më 12 qershor 2022, shoqata “Trojet e Arbrit” organizon sesionin e veçantë shkencor për veprimtarinë luftarake, misionare dhe shkencore të Zef Oroshit, përcjell KultPlus.

Shoqata “Trojet e Arbrit” në kuadër të ndriçimit të figurave historike të pandriçuara dhe të sulmuara nga regjimi komunist në Shqipëri ka marrë obligim kombëtar dhe  shkencor që të gjitha figurat kombëtare antikomuniste ti vendos në dritën e diellit, veprimtaritë e tyre të shkëlqyera që dhanë gjatë gjithë jetës në shërbim të kombit shqiptar.

Në mesin e shumë atdhetarëve hyn edhe prifti i pendës dhe i pushkës Monsinior.dr.Zef Oroshi.

Për t´iu lehtësuar studiuesve marrjen e temave kjo shoqatë ka shkruar  disa teza të veçanta ku studiuesit mund të orientohen dhe në bazë të materialeve që kanë të marrin një temë të caktuar, siç vijon me poshtë:

•       Rinia dhe shkollimi i  Monsinor dr Zef Oroshit nga mësuesi don Ndre Mjeda;

•       Studimet e mons. Zef Oroshit në Romë 1937-1940  në Universitetin Papnor “Urbanian”;

•       Kthimi dhe  sherbimi  meshtar në kishat e Shqipërisë në vitin 1940;

•       Bashkimi i Monsinior dr.Zef Oroshit luftëtarëve antikomunistë në Mirditë;

•       Emërimi i Monsinior dr.Zef Oroshit Komandant i Komitetit të Maleve të Shqipërisë pas vrasjes se Kapidan dr.Mark Gjonmarkut e Kapidan Llesh Gjomarkut;

•       Bashkpunimi i Monsinior dr.Zef Oroshit me parashutistët antikomunistë për ta çliruar Shqipërinë nga komunizmi;

•       Kalimi i Imzot Zef Oroshit në Itali dhe ndhima që ju bënte mërgimtarëve shqiptar në Itali;

•       Vazhdimi i studimeve të doktoraturës në Itali dhe marrja e titullit doktor i shkencës;

•       Migrimi në Amerikë në vitin 1961 ku e themeloj kishën “Zoja e Kёshillit tё Mirё” sot me emër të ri (“Zoja e Shkodrës”)  në New York;

•       Puna shkencore dhe kulturore e Monsinior dr.Zef Oroshit në Amerikë;

•       Përkrahja e Monsinior dr.Zef Oroshit partive dhe organizatave atdhetare  antikomuniste në Amerikë në rrezimin e komunizmit në Shqipëri;

•       Vdekja e Monsinior dr.Zef Oroshit më,15 mars 1989  dhe varrimi madhështor i ti;

•       Katër veprat e botuara pas vdekjës se Monsinior dr.Zef Oroshit nga studiuesi dhe publicisti Tomë Mrijaj;

•       Persekutimi i familjes se Monsinior dr.Zef Oroshit – Mbytja në torturë e vëllait të vogël Ndue Preni (Çoku)

•       Burgosjet dhe internimet e familjes se Mons.dr.Zef Oroshit në Shqipëri- dënimet dhe internimet e vëllait, motrës dhe familjarëve të tjerë të ngushtë;

•       Dështimi i krimineleve komunist Enver Hoxha dhe Mehmet Shehu për kapjen dhe pushkatimin e Monsinior dr.Zef Oroshit dhe përcjellja këmba- këmbes nga sigurimi i tyre në Amerikë dhe

•       Ngadhënjimi i idealit të Monsinior dr.Zef Oroshit dhe shokëve të ti për një Shqipëri Demokratike dhe Evropiane. / KultPlus.com

Të ngjajshme