Sipas një studimi, shëtitjet në plazh përmirësojnë shëndetin mendor

10 Korrik, 2020 - 6:58 pm

Një studim i kryer së fundmi tregon se kalimi i kohës në hapësira blu është i dobishëm për mirëqenien mendore. Ashtu si hapësirat e gjelbra, hapësirat blu paraqesin përfitime për shëndetin fizik dhe mendor.

Studimi tregon se të kalosh kohë pranë detit ndikon drejtpërdrejt në lumturinë e një individi. Studiuesit e Institutit të Shëndetit Global në Barcelonë kanë zbuluar se edhe vetëm një shëtitje e shkurtër në plazh mund të forcojë shëndetin mendor dhe të ndihmojë në trajtimin e depresionit, shkruhet në artikullin e përkthyer nga Tv Klan.

Autorja e studimit, Cristina Vert u shpreh: “Studimi ynë vlerëson efektet e menjëhershme të një shëtitje të shkurtër përgjatë një hapësire blu. Ekspozimi i vazhdueshëm dhe afatgjatë ndaj këtyre hapësirave mund të ketë efekte pozitive në shëndetin kardiovaskular. Përfitimet psikologjike të aktivitetit fizik ndryshojnë në varësi të llojit të mjedisit ku kryhet. Vëzhgimi ynë tregon se hapësirat blu ndihmojnë në largimin e depresionit’”.

Ndërsa koordinatori i kërkimit, Mark Nieuëenhuijsen shtoi: “Ne pamë një përmirësim të ndjeshëm në mirëqenien dhe gjendjen shpirtërore të pjesëmarrësve menjëherë pasi ata shkuan për një shëtitje në hapësirën blu, krahasuar me ecjen në një mjedis urban”. /KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme