Sot shënohet Dita Botërore e lëvizjes pa makina

22 Shtator, 2021 - 11:14 am

Që prej vitit 1988 në Paris ka filluar të festohet 22 Shtatori si Dita Ndërkombëtare Pa Makina dhe brenda katër viteve arriti të bëhet Dita Botërore e Lëvizjes pa makina në të gjithë botën.

22 Shtatori është një ditë mjaft e rëndësishme për mjedisin jetësor, pasi respektimi i kësaj dite ndikon drejtpërdrejtë në uljen e ndotjes së ajrit.
Sot, me mbi një miliardë automjete të cilat qarkullojnë në mbarë globin, na jep bindjen se nuk mund t’i shpëtojmë zhurmës dhe ndotjes që shkaktohet prej tyre. Në këtë menyrë për të shmangur përdorimin e makinave, të përdorim 22 Shtatorin për të ecur në këmbë, apo edhe të përdorim biçikletat, përcjell KultPlus.

Dita Botërore pa makina ka për synim sensibilizimin e njerëzve që të paktën për një ditë të vitit të i largohen makinave të tyre, të cilat lirojnë lëndë të dëmshme për organizmin tonë.

Në periudhën prej 16-22 Shtator, me ndihmën e Bashkimit Evropian, organizohet e ashtuquajtura “Java Evropiane e Qarkullimit”.
Qëllimi i nismës evropiane bëhet për ndërgjegjësimin për ndërmarrjen e politikave të suksesshme urbane për të mundësuar rritjen e vëllimit të transportit me mjete miqësore me mjedisin. Në këtë kuadër, në kryeqytet dhe në qytetet e Evropës shmagnen lëvizjet me makina, ku disa nga qytetarët preferojnë të ecin e ca të tjëre përdorin biçikletat e tyre. / KulPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme