Turizmi global humbi 200 miliardë dollarë gjatë karantinës

29 Qershor, 2020 - 7:00 pm

Ndërsa pandemia e koronavirusit paralizoi udhëtimin global, flukset turistike janë përgjysmuar në katër muajt e parë të këtij viti, zbuloi Organizata Botërore e Turizmit e KB (UNWTO).

Në vend që të ishte një sezon i lulëzuar i turizmit, Prilli ka rezultuar të jetë një katastrofë, me ardhjet ndërkombëtare duke rënë 97 përqind, sipas vlerësimeve të UNWTO. Kjo është mbi 40 përqind më shumë sesa rënia e Marsit.

“Midis janarit dhe prillit 2020, ardhjet e turistëve ndërkombëtarë ranë me 44%, duke u përkthyer në një humbje prej rreth 195 miliardë dollarë në faturat ndërkombëtare të turizmit,” tha agjensia.

Duke vlerësuar ndikimin e mundshëm ekonomik nga pandemia, UNWTO më parë tha se kufizimet e udhëtimit mund të zhdukin midis 910 miliardë dhe 1.2 trilion dollarë në të ardhura për sektorin e turizmit dhe të krijonin deri në 120 milion vende pune në rrezik. Ndërsa përcaktoi tre skenarë të mundshëm, edhe sipas më të mirave të tyre, turizmi ndërkombëtar pritet të bjerë 58 përqind nga viti në vit.

“Rënia e papritur dhe masive e numrit të turistëve kërcënon vendet e punës dhe ekonomitë. Prandaj është jetike që rifillimi i turizmit të bëhet përparësi dhe të menaxhohet me përgjegjësi, ”tha Sekretari i Përgjithshëm i UNWTO, ზურab Pololikashvili.

Në një raport tjetër të botuar të martën, agjensia e KB vuri në dukje se ndërsa kriza nuk ka mbaruar, sektori me probleme po fillon ngadalë, pasi vendet po heqin ose të paktën duke lehtësuar kufizimet. Sipas të dhënave të tij, numri i destinacioneve në të gjithë globin pak a shumë të disponueshëm për udhëtime arriti në 22 përqind në mes të qershorit nga vetëm tre përqind e një muaj më parë. /Konica.al /KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme