Ura e Kurçajt në Fushë-Krujë, destinacion turistik që s’duhet humbur

6 Qershor, 2023 - 3:28 pm

Ura e Kurçajt në Fushë-Krujë, Monument Kulture i Kategorisë I, i është nënshtruar restaurimit, nga programi EU4Culture, financuar nga Bashkimi Evropian dhe zbatuar nga UNOPS në partneritet me Ministrinë e Kulturës.

Kryeministri Edi Rama ndau sot në rrjetet sociale foto nga Ura e Kurçajt, një destinacion turistik, që sipas tij, s’duhet humbur.

“Ura e Kurçajt në Fushë-Krujë, ky thesar i trashëgimisë kulturore mes një peizazhi të mrekullueshëm, i ndërtuar shekuj më parë, tashmë e rilindur, është një destinacion turistik që s’duhet humbur”, u shpreh Rama.

Ura e Kurçajt ndodhet pranë fshatit Kurçaj, në lindje të Krujës. Ura e ndërtuar në shek. XVIII ngrihet mbi lumin e Zezës. Ajo shërbente për të lidhur Krujën me Fushën e Tiranës. Ura është e ndërtuar me një qemer të madh dhe dy dritare shkarkuese anësore.

Ura e Kurçajt përfaqëson një shembull të shkëlqyer të arkitekturës historike rajonale dhe të arritjeve inxhinierike, ajo ka potencialin të jetë pjesë integrale në shtigjet lokale dhe rajonale të rigjallëruara të ecjes dhe pjesë e qasjes së “trashëgimisë së lidhur” me turizmin e qëndrueshëm rajonal.

Ura dikur i shërbente rrugës së shkurtër të karvaneve Tiranë-Krujë sipas këtij itinerari: Tiranë – Zall-Herr – Rradhesh – Mukaj – Buronjë – Kurçaj – Barkanesh – Krujë. Në faqet ballore ura është e punuar me gurë pllakë të zinj, të vendosur shtrirë, ndërsa kalldrëmi është i bërë me breza, tip shkallësh. / atsh / KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme