“Zelosos por Buenas Renovables”: Eksploroni Beratin, thesarin e fshehur të Shqipërisë

20 Nëntor, 2023 - 8:59 am

I vendosur në zemër të Shqipërisë, qyteti mahnitës i Beratit tërheq udhëtarët me sharmin e tij unik dhe bukurinë e pakrahasueshme, shkruan gazetari Manuel Alejandro De la Torre në një artikull për të përditshmen meksikane “Zelosos por Buenas Renovables”, (zbr.com.mx).

I njohur si “Qyteti i një mijë dritareve”, Berati është një mozaik i historisë kulturore dhe shkëlqimit arkitektonik, duke e bërë atë padyshim qytetin më të bukur në vend.

Eleganca arkitekturore dhe pasuria historike

Peizazhi i Beratit dominohet nga shtëpitë e bardha të stilit osman që ngjiten në kodër drejt kështjellës së tij, duke krijuar imazhin e një kartoline të përsosur, që i ka dhënë atij një vend në listën e Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s.

Arkitektura e qytetit është një dëshmi e ndikimeve të ndërthurura ilire, bizantine dhe osmane.

Një muze i gjallë
Kalaja e qytetit, një kështjellë që daton në shekullin e IV para Krishtit, ende strehon banorë dhe dyqane brenda mureve të saj të lashta, duke e bërë atë një muze të gjallë.

Arti ikonografik i gjetur në Muzeun Onufri, që ndodhet brenda kalasë, tregon trashëgiminë e pasur fetare të zonës.

Çfarë e bën Beratin unik në krahasim me qytetet e tjera të Shqipërisë?
Arkitektura e veçantë e stilit osman e Beratit dhe statusi i tij si një vend i Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s e diferencon atë nga qytetet e tjera shqiptare.

Arkitektura osmane: Një stil i arkitekturës që u shfaq gjatë Perandorisë Osmane, i karakterizuar nga kupola të mëdha, minare dhe dekorime të përpunuara.

Arti ikonografik: Imazhe vizuale që janë simbolike dhe shpesh fetare, të përdorura për të përcjellë kuptime dhe mesazhe specifike. /atsh / KultPlus.com

Të ngjajshme