84 vjeçari i cili ecë 8 kilometra për të lexuar gazetat

29 Dhjetor, 2018 - 2:51 pm

Ahmet Ali Demirel, 84-vjeçar nga qyteza Güce në provincën verilindore turke Giresun, çdo ditë përshkon në këmbë një rrugë prej 8 kilometrash në mënyrë që të lexojë gazetat.

Nga shtëpia e Demirel, i cili është i apasionuar pas leximit, distanca deri te qoshku i gazetave në qendër të qytezës është katër kilometra.

Demirel, baba i gjashtë fëmijëve dhe gjysh i 32 nipërve dhe mbesave, çdo ditë del nga shtëpia në orët e mesditës dhe ecën një orë e gjysmë për të arritur në qendër. Ai shfleton gazetat në qoshkun e vetëm në qytezën e vogël, ndërsa në prag të mbrëmjes, ai kthehet në shtëpi sërish në këmbë.

Në një prononcim për Anadolu Agency (AA), ai tregon se të gjitha zhvillimet në Turqi dhe në botë, që nga fëmijëria i ndjek vetëm duke i lexuar gazetat.

Demirel asnjëherë nuk ka hequr dorë nga ky mjet i informimit, edhe pse, siç thotë, ishin përhapur edhe radio dhe televizori.

“E dua leximin dhe për këtë arsye, nuk kam hequr dorë nga shprehia ime për të lexuar gazetën, përkundër zhvillimeve teknologjike. Zhvillimit brenda dhe jashtë vendit çdo ditë i ndjek nga shtypi”, thotë Demirel.

Ai tregon se qyteza ka vetëm një qoshk të gazetave dhe se për të shkuar deri atje, përshkon katër kilometra të cilat janë të vështira.

“Rregullisht shkoj për të lexuar në qendër të qytezës. Këtë rrugë të pjerrët, kodrinore dhe të vështirë me dashuri. Përshkoj një rrugë prej afërsisht tetë kilometrash, vajtje dhe kthim”, shprehet Demirel.

Ai thotë se kohë pas kohe ka persona që ndalin veturat dhe i ofrojnë ta dërgojnë deri në qendër, por ai i refuzon këtë oferta nga shprehia për të ecur.

Ahmet Ali Demirel thekson se nuk ndien aspak lodhje dhe se emocioni për të shkuar të lexojë gazetat e mban atë në këmbë.

Ai shprehet se përpjekjet e tij janë për ta çuar në vend urdhrin “Lexo” të Zotit dhe të jetë shembull për të rinjtë me vullnetin e tij për të lexuar.

Ndërkaq, djali i tij, Hüseyin Demirel, thotë se babai i tij gëzon dashuri dhe respekt të madh në Güce për shkak të shprehisë së tij për të lexuar.

Ai shton se babai i tij vazhdimisht u rekomandon të gjithëve që të lexojnë shumë.

“Çdo ditë shkon në qendër të qytezës për të lexuar. Në shtëpi vazhdimisht lexon libra. Gjithnjë na këshillon të krijojmë shprei të të lexuarit. Na i shpjegon dobitë e leximit dhe përpiqet të jetë shembull”, shprehet Hüseyin Demirel.

Të fundit

Të ngjajshme