“Andrrat që kurrë nuk i realizuat, jetësoni tek fëmijët tuaj- shkolloni”

18 Gusht, 2020 - 5:30 pm

Nga Kiki Rrahmani

(Drejtuar prindërve)

Ju i sollët në këtë jetë si krijesat më të bukura me fytyrë engjulli që ju dhanë epitetin prind, e jeta juaj mori kuptim, ku pavarësisht peripetive që kaluat ju tashmë kishit një ideal për të jetuar – ideal ishte pikërisht ky fëmijë.
Ky fëmijë të cilin shumë herë e keni menduar dhe imagjinuar si do të dukej dhe çfarë ndjesie do të sillte ardhja e tij… Por, a e keni menduar ndonjëherë se kush do të jetë ai/ajo kur të rritet, dhe çfarë trasimi do të ketë rrugëtimi i tij?!

Ju që kishit andrra të cilat kurr nuk i shijuat, që mbetën vetëm si dëshira të cilat me kohë u shuan në pamundësi për ti realizuar e dallgët e jetës i përmbytën duke i fundosur në fund të një pusi; Andrrat të cilat ju mbetën peng, a keni menduar ndonjëherë ti jetësoni tek fëmijët tuaj – ti shkolloni. Që një ditë të vendosin për vetën dhe jetën e tyre që të jenë të dobishëm për ju, për familje dhe shoqëri; që një ditë të jenë shembull dhe frymëzim për të tjerët që do vijnë, të jenë dora dhe krahu i njëri tjetrit kur një ditë të bëhen dikushi.

Dëgojini fëmijët në shkollë- le ta filloj fëmija juaj vallen e diturisë, duke hedhur hapat drejtë së ardhmës ani pse hapat ndonjëhere mund edhe të ngatërrohen, por vetëm duke i hedhur më tej do ta mësojnë lojën e jetës të cilën e udhëheq- “Shkollimi”.

Thonë që: “Gjuha nuk ka eshtra por edhe eshtra bluan”, e ju mos lejoni që t’ju bluajnë eshtrat dhe shpirtin e fëmijëve tuaj nga përultësia, injoranca dhe cinizmi.
Edhe po të arrini në piedestal disa edhe do të ju shikojnë nga poshtë duke ju lakuar trajektoren e do të thonë: “është ai cigani apo ai magjupi”… Po po, pikërisht ai cigani e magjupi, që në fakt mund të jetë rom, egjiptian apo ashkali, që punoj fortë e u shkollua që ta shikosh pikërisht nga këndi të cilin e gëzon tani.

Disa mund edhe të ju gjykojnë e t’ju ngrisin mure për shkak të ngjyrës së lëkurës – ngjyrë e cila na shoqëron sa here perendon dielli, ngjyrë falë së cilës shohim bukurinë e hënës dhe vallën e yjeve atje thellë në lartësi; ngjyrë pa të cilën as mozaiku nuk do ta kishte shkëlqimin e ngjyrave të tij.
Andaj, bëhuni ju udhërrëfyesit e fëmijëve tuaj që të jenë ata kreatorët e andrrave të tyre; rrugëtim në të cilin peri edhe mund të lidhet nyj, e ngatërrohet edhe tegeli. Por, prap nuk ka arsye për tu dorëzuar edhe nëse ia nisin përsëri nga fillimi, sepse gjithmonë ekziston hera e dytë dhe jeta di të na ofrojë mundësi, vetëm duhet ti kërkoni dhe ti gjeni.

Dhe kurrë mos harroni: Ju nuk u dorëzuat edhe atëherë kur ju privuan ekzistencën në kohë lufte e gjenocidi, mos u dorëzoni tani në liri, tregoni botës dhe shoqërisë që ju mësoni dhe punoni fortë, që jeni të denjët dhe ia vleni.

Voice of Roma, Ashkali and Egyptians in Kosovo 📌
Gusht 2020. / KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme