‘Asgjë nuk është më e nderuar sesa një zemër mirënjohëse’

10 Dhjetor, 2023 - 11:59 pm

Lucius Annaeus Seneca i Ri, i njohur zakonisht si Seneca, ishte një filozof romak stoik, burrë shteti, dramaturg dhe satirist, në epokën pas-Agustiniane të letërsisë latine.

Seneca lindi në Cordoba në Hispania dhe u rrit në Romë, ku u edukuar në retorikë dhe filozofi.

Për kënaqësinë e lexuesve tanë kemi sjellë disa prej thënieve të tij më të njohura, ne presim nga ju të na thoni cilën prej tyre nuk do të doni ta harronit kurrë.

Nëse vërtet dëshironi të shpëtoni nga gjërat që ju shqetësojnë, ajo që ju nevojitet nuk është të jeni në një vend tjetër, por të jeni një person tjetër.

Ndonjëherë edhe të jetosh është një akt guximi.

Fat quhet ajo që ndodh kur përgatitja takon rastësinë.

E gjithë mizoria buron nga dobësia.

Vështirësitë forcojnë mendjen, ashtu siç puna trupin.

Ne vuajmë më shumë në imagjinatë sesa në realitet.

Ju veproni si të vdekshëm në gjithçka që keni frikë, dhe si të pavdekshëm në gjithçka që dëshironi.

Siç është një përrallë, ashtu është edhe jeta: ajo që ka rëndësi është jo sa e gjatë është, por sa e mirë është.

Nëse një burrë nuk e di se në cilin port lundron, asnjë erë nuk është e favorshme.

Eshtë fuqia e mendjes për të qenë e pamposhtur.

Nuk është njeriu që ka shumë pak, por njeriu që dëshiron më shumë, që është i varfër.

Filloni menjëherë për të jetuar dhe llogarisni çdo ditë të veçantë si një jetë të veçantë.

Ai që është trim është i lirë.

Asnjë njeri nuk ishte kurrë i mençur rastësisht.

Ata e humbin ditën në pritje të natës dhe natën nga frika e agimit.

Shoqërohuni me njerëz që ka të ngjarë t’ju përmirësojnë.

Vuan më shumë sesa është e nevojshme, ai i cili vuan para se të jetë e nevojshme.

Unë kurrë nuk do të turpërohem të citoj një autor të keq nëse rreshti është i mirë.

Vetëm koha mund të shërojë atë që arsyeja nuk mundet.

Jeta është si një shfaqje: nuk është gjatësia, por përsosmëria e aktrimit që ka rëndësi.

Nëse jetoni në harmoni me natyrën nuk do të jeni kurrë të varfër; nëse jetoni sipas asaj që mendojnë të tjerët, nuk do të jeni kurrë të pasur.

Shijoni kënaqësitë e tanishme në një mënyrë të tillë që të mos lëndoni të ardhmen.

Pasuria është shërbërtorja e një njeriu të mençuri. Pronarja e një budallai.

Për sa kohë që jetoni, vazhdoni të mësoni se si të jetoni.

Fati i prin vullnetmadhit dhe zvarrit ngurruesit.

Dielli shkëlqen edhe mbi të pabesët.

Çdo fillim i ri vjen nga fundi i një fillimi tjetër.

Shpesh një burrë shumë i moshuar nuk ka asnjë provë tjetër të jetës së tij të gjatë përveç moshës së tij.

Ne mësojmë jo në shkollë, por në jetë.

Një dhuratë nuk konsiston në atë që është bërë ose dhënë, por në qëllimin e dhuruesit ose bërësit.

Ne shpesh trembemi sesa lëndohemi; dhe ne vuajmë më shumë nga imagjinata sesa nga realiteti.

Zemërimi, nëse nuk përmbahet, shpesh është më i dëmshëm për ne sesa dëmtimi që e provokon atë.

Jeta është e gjatë nëse dini si ta përdorni.

Asgjë nuk është më e nderuar sesa një zemër mirënjohëse.

Të dëshirosh të jesh mirë është një pjesë e të bërit mirë.

Ndërsa presim jetën, jeta kalon.

Por jeta është shumë e shkurtër dhe e shqetësuar për ata që harrojnë të kaluarën, lënë pas dore të tashmen dhe i tremben të ardhmes./KultPlus.com

Të ngjajshme