Cila është gjuha më e folur në botë, anglishtja apo kinezishtja?

19 Shtator, 2018 - 1:30 pm

Anglisht, kinezisht, arabisht ose spanjisht: cila është gjuha që flitet nga numri më i madh i njerëzve, mbi një miliard e dyqind milionë? Shfletoni për ta zbuluar.

Kinezisht

Për disa dhjetëra miliona njerëz është gjuha e dytë dhe jo e parë më e folur në botë. Një miliard e 107 milionë aktualisht flasin kinezisht: mund të imagjinohet se parësia do të mbetet tek anglishtja për një kohë, duke pasur parasysh normat e rritjes demografike të Kinës.

Hindi dhe Urdu

Hindu dhe Urdu janë dy gjuhë indoevropiane me të njëjtën origjinë të folur në Indi dhe Pakistan, gjithsej 697 milionë njerëz. Dallimi më i dukshëm midis dy gjuhëve është forma e shkrimit, sepse Hindi përdor devanagari në të shkruar, ndërsa urdu përdor një shkrim me origjinë arabe.

Spanjisht

Më shumë se gjysmë miliardë njerëz flasin spanjisht në botë, saktësisht 512 milionë (të dhëna për vitin 2017) në Spanjë dhe në Amerikën e Jugut.

Arabisht

Me pothuajse gjysmë miliard njerëz që e njohin atë, arabishtja standarde është gjuha e pestë më e përhapur në botë. Arabishtja klasike, ajo e Kuranit, është gjuha liturgjike e 1.7 miliardë myslimanëve.

Frëngjisht

Ish-gjuha e diplomacisë dhe elitave botërore, frëngjishtja është gjuha e gjashtë më e folur në botë: pothuajse 300 milionë njerëz e dinë atë, ekzaktësisht 284 milionë.

Malajzisht

Gjuha e folur në Azinë Juglindore është e shtata më e përhapur në botë me 281 milionë njerëz që e flasin atë rrjedhshëm.

Rusisht

Gjuha ruse flitet nga 264 milionë njerëz, dhe kjo është gjuha e tetë më e përhapur.

Bengalisht

261 milionë njerëz flasin gjuhën bengale dhe është gjuha e nëntë më e përhapur në botë.

Portugalisht

236 milionë njerëz flasin portugalisht. Gjuhë amtare në Portugali, Brazil, por edhe në disa koloni të mëparshme si Angola. Gjuha portugeze është gjuha e dhjetë më e folur në botë.

Lista e plotë e publikuar në “Twitter”:

Ata që e flasin në total, 2017 (milionë)

Anglisht: 1.212 , kinezisht: 1.107, hindi dhe urdu: 697, spanjisht: 512 arabisht: 422, frëngjisht: 284, malajzisht: 281, rusisht: 264, bengalisht: 261, portugalisht: 236, punjabi: 228, gjermanisht: 132, japonisht: 128./ KultPlus.com

Të ngjajshme